Лечение на артроза | Arthrosis treatment | MySurgery.bg

15
Добави коментар
iinkov
iinkov

Дълго време артрозата се считаше за дегенеративно заболяване на ставите. Изследванията на първопричините все повече сочат, че при това често срещано при по-възрастното население заболяване определена роля играят – поне локално – и медиаторите на възпалението. В рамките на разговор около камината, организиран от TRB Chemedica Austria на 24 януари 2006 г. във Виена, са дискутирани нови резултати от проучванията и възможностите за лечение.

„В продължение на години консервативно можехме да лекуваме единствено с физиотерапия и да предписваме NSAR (нестероидни противовъзпалителни средства)“, доц. д-р Йохан Грубер, ревматолог в университетската клиника в Инсбрук, обобщава досегашните възможности за терапия на артрозата. „От основополагащите разработки знаем, че интерлевкин играе централна роля при разрушаването на хрущяла.“ IL-1 индуцира металопротеинази и агреканази, стимулира остеокластите и инхибира ресинтеза на протеогликаните, което води до загуба на костна маса и остеоартрит. Когато IL-1 се блокира, важната за патогенезата каскада цитокини се прекъсва от OA и се задържа прогресирането на болестта. Такова блокиране на IL-1 е възможно с т.нар. SYSADOA (Symptomatic Slow Acting Drugs in OsteoArthritis). Последните резултати от проучвания доказват, че медикаментът Diacerein (diacetylrhein) блокира медиатора на възпалението IL-1, облекчава болката и подобрява симптомите.

За здрави кости, зъби и стави вземете Organic India, Osteoseal Bone Strenght!

Ефектът „Carry-over” забавя прогресиранетоМета анализ, за който е работил ревматологът д-р Буркхард Леб от Клиниката “Humanis” в Щокерау, доказва, че тримесечно лечение с Diacerein превъзхожда не само плацебо, но и NSAR при борбата с болките. Този ефект продължава до три месеца и след приключване терапията с Diacerein. Д-р Леб обяснява: „Говорим за ефект „Carry-over‘“. В мета анализа са включени 19 рандомизирани, контролирани проучвания с общо 2637 пациенти. Още през 2001 г. в рандомизирано, плацебоконтролирано двойно сляпо проучване на повече от 500 пациенти с артроза е показано, че приемането на Diacerein има структуромодифициращ ефект. „След тригодишно лечение с медикамента в дози от по 50mg/2x дневно посредством измервания на ставната цепка е доказано забавяне на радиологичната прогресия“, обобщава резултатите доц. Грубер.

Позитивен отзвук у пациентите Проспективно, открито, лонгитудинално наблюдение на пациенти от общо 56 ортопедични практики и специализирани ревматологични и ортопедични отделения в болници успява да докаже удовлетворението на пациентите от медикамента: в наблюдението са включени 310 пациенти с артроза. Д-р Леб посочва „Нашите резултати показват забележителна симптоматична ефективност и добра поносимост на Diacerein, а заедно с това – съотношение полза/риск”. Тези резултати се потвърждават и от данните от световната литература. Въпреки всички положителни данни от проучванията, при предписването на Diacerein има проблеми, както посочва управителят на TRB Chemedica, г-жа д-р Сузане Бройер: „Въпреки доказаната си ефективност, в момента Diacerein се намира в т.нар. No-Box на кодекса на разрешените медикаменти.“ Поради това пациентите трябва сами да заплащат лечението си, което трае средно от четири до шест месеца и трябва да се повтаря през редовни интервали. Разходите за това са около 40 евро на месец. Това може да постави лекарите, предписващи медикамента, пред немалки проблеми: „Ако пациентите с артроза имат и сърдечносъдови заболявания, според европейските власти по медикаментите NSAR са противопоказани“, посочва д-р Леб. „Като лекуващ лекар ми остава възможността единствено да предпиша медикамент, който пациентът трябва да заплати сам.“

EULAR за Diacerein В своите препоръки за лечение на артроза както на коленна, така и на тазобедрената става, европейската лига за борба с ревматизма (European League against Rheumatism – EULAR) твърдо застава в полза на лечението с Diacerein. Във Франция, където медикаментът е на пазара близо от десет години, здравната каса възстановява все пак 34% от разходите за Diacerein. „Със сигурност още веднъж ще подадем медикамента при ръководния съюз“, продължава д-р Бройер. Засега стои открит въпросът кога и дали ще бъде възможно заплащане от здравната каса.

Автор: Сабине Фиш

Източник:„Разговор около камината – артроза“, 24 януари 2006 г., Bristol, Виена

 

Литература:1 Dougados M, et al: ECHODIAH Investigators Study Group. Evaluation of the structure-modifying effects of Diacerein in hip osteoarthritis: ECHODIAH, a three-year, placebo-controlled trial. Evaluation of the Chondromodulating Effect of Diacerein in OA of the Hip. Arthritis Rheum 2001; 44: 2539-47

< Предишна

 

Следваща >