Наднормено тегло и бременност

13
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Наднорменото тегло по време на бременност може да ви създаде големи проблеми.

Ако сте се опитали да свалите малко килограми преди да заченете, добре. Но ако през бременността тежите доста повече, отколкото би трябвало, излагате на голям риск и себе си, и бъдещето си бебе.

Вижте как да се грижите за организма си по време на бременността, така че наднорменото тегло да не бъде проблем.

Наднорменото тегло по време на бременност е широко разпространен проблем в световен мащаб. Според проучванията 1 на 5 жени се бори с последиците от допълнителните килограми в процеса на износване. А именно, гестационен диабет, прееклампсия, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми, ракови образувания, проблеми с крайниците, заболявания на черния дроб и пикочния мехур.

Освен това наднорменото тегло увеличава значително риска от раждане със секцио и от аномалии на плода, пречи тези аномалии да бъдат засечени по време на бременността, засилва симтомите и страничните ефекти (гадене, киселини, проблеми с кръвообръщението, болки в гърба, таза и главата, оттичане на крайниците) и сериозно застрашава живота на майката.

Най-добрият вариант да избегнете усложненията по време на бременността, е да вземете мерки срещу наднорменото тегло още преди зачеване. Но тъй като със сигурност няма да успеете да се отървете напълно от излишните килограми, трябва да полагате сериозни грижи за организма и фигурата си и през всичките 9-те месеца. Ето как:

Не отлагайте прегледа при гинеколога

Запишете си час, в моомента, когато заподозрете, че сте бременна. Така ще можете да си направите необходимите изследвасния навреме и да вземете нужните мерки срещу наднорменото тегло и възможните усложнения. Вероятно ви очакват много промени в начина на живот, така че бъдете психически подготвени.

Следете теглото си

В зависимост от стойността на индекса на телесната ви маса, лекарят ще определи и теглото, към което трябва да се придържате по време на цялата бременност. Има жени, които не трябва да наддават изобщо, защото теглото им превишава допустимата норма. На други се позволява по-лек режим, а трети трябва да се придържат към ограничения, които позволят плавно и безпроблемно наддаване.

Установете ритъм

След като лекарят установи точно колко килограма можете да наддадете, трябва да внимавате дас не го сторите твърде бързо. Трябва да натрупате най-голяма част от теглото между 16 и 36 гестационна седмица, и особено през третия триместър, когато бебето в утробата расте с всяка изминала седмица. А това е сериозна работа, тъй като прекалено високото телесно тегло на майката може да доведе до проблеми по време на раждането и затруднява възстановяването на фигурата след това.

Не се подлагайте на диета, а променете хранителния си режим

Ако ограничите приема на калории или вглехидарати, бебето ви няма да получава необходимите за пълноценното си развитие хранителни вещества. Вместо това направете няколко прости промени в начина си на хранене. Заменете пържените и мазни храни с печени и натурално свежи. Откажете се от вредните закуски и вместо тях хапвайте солети, плодове, салати. Наблягайте на нискомасленото мляко, йогурта, мюслито, пълнозърнестите храни, сьомгата и авокадото. 

В никакъв случай не яжте за двама

Добре познатото правило, че бременната жена трябва да яде за двама определено не важи в случая, когато налице е наднормено тегло. Имайте предвид, че през първия триместър бебето ви се нуждае от около 50 калории дневно (колкото се съдържат в една чаша моркови) и само от около 300 калории дневно в края на бременността. Вероятно лекарят ще ви наложи хранителен режим с маскимум 1800 – 2000 калории дневно. Така не само ще поддържате здравето на бебето и на организма си, но и ще се предпазите от усложнения и верояттно дори ще отслабнете.

Започнете физическа активност

Това е чудесен начин да преборите излишните килограми, да облекчите симптомите и да подобрите кръвообръщението. Но все пак не прекалявайте, особено ако никога преди не сте стъпвали в спортната зала, защото прекалено силовите треноровки могат да забавят потока на кръв към плода. Най – добре правете ежедневни пешеходни разходки или леки упражнения 30 минути дневно. Последните можете да разделите на 3 серии по 10 минути за целия ден. На много бременни дами се препоръчва въртене на велоергометър у дома. След като влезете в ритъм, поговорете със специалист за конкретен режим, който ще съчетава упражненията за отслабване с тези за укрепване на мускулите.

Спете удобно

Наднорменото тегло води до т.нар състояние „сънна апнея“ – необичайни паузи в дишането, понякога съпроводени с хъркане. Това от своя страна може да навреди на бебето в утробата ви и да наруши качеството на собствения ви сън. Можете да се справите с проблема с помощта на възлавници, които да поддържат тялото ви в подходяща и удобна поза през нощта. Можете да потърсите и съвет от лекар за начини, по които да държите дихателните си пътищщща отворени по време на сън.

Бременността е най – подходящият момент да се справите с наднорменото тегло, което вероятно ви е потискало цял живот. Впрегнете цялата си воля и сила да полагате необходимите грижи ии да следвате лекарските препоръки за здравословен начин на живот, защото от това зависят вашият живот и този на бебето ви.