Коминочистач – за щастие и късмет

31
Добави коментар
vestitel
vestitel

4 май е празникът на металурга, коминочистача и пожарникаря

Той е в черни дрехи и целият в сажди, но докосването до него носи късмет.

В добрите стари времена коминочистачите използвали Новогодишните празници, когато хората са в добро настроение и щедри и ходели по къщите, за да им пожелаят Добър Късмет.

Стара Английска легенда разказва, че корените на този късмет са още във времето на крал Джордж. По време на кралско шествие куче ухапало кралския кон, животното ужасено се изправило на задните си копита и за малко да хвърли краля. В това време от тълпата изскочил опърпан скитник, който хванал оглавника на коня и го успокоил, след което отново изчезнал.

Кралят дълго разпитвал кой е странникът, но хората отговаряли – „Просто един коминочистач“.

Крал Джордж издал постановление, което гласяло, че от този ден на коминочистачите трябва да се гледа като на носители на щастие и късмет.

Друга легенда ни връща във Френския град Савой, в началото на 19 век. Тогава мизерията била толкова голяма, че жителите на Савой започнали масово да напускат провинцията, в търсене на по-добър живот. Голяма част от бегълците били коминочистачи, а голяма част пък от коминочистачите – деца.

Поради дребния си ръст малчовците лесно се провирали през комините. Били облечени в черни дрехи, а на шапките си имали червен помпон. Французите вярвали, че докосвайки се до помпона на малкия коминочистач, ще държат огъня далеч от домовете си.

През 1910 година, когато започва отпечатването на първите пощенски картички, неизвестен фотограф снима малките чистачи на комини и слага надпис „Малки коминочистачо, донеси ми всичкото щастие“ по този начин става своеобразно официонализиране на символа.

Французите започнали да слагат малка фигурка на коминочистач над камината, за да умилостивят огъня и да ги запазят от пожари.

Днес почти навсякъде по света да срещнеш коминочистач означава, че си срещнал късмета, а да го докоснеш то тогава – си вземи частичка от този късмет.

Марина Симеонова