Забранени храни по света -2 – тема за Светът – Idi.bg

74
Добави коментар
diamant
diamant

Всеки един от нас е свободен да похапва всичко, каквото обича, благодарение на множеството магазини и ресторанти, но представете си, ако нямахме  възможността да опитаме от определено ястие, само защото то не е позволено в страната ни. Много държави по света имат своя федерална организация, която се занимава със забранени вещества, включително и храна. В САЩ  е познато като “ Управление за контрол на хранителните продукти и лекарства“. Ето списък с някои от забранените храни по света.

Вижте още: Забранени храни по света -1

 Хайвер от моруна

Защо е забранена?

През 2005 американската Служба за риболов и диви животни налага забрана за внасянето на хайвер от моруна от Каспийско море.  Подобно на сьомгата, моруната също е застрашен вид и за да може да се предпази този вид от изчезване, е предприета тази мярка. През 2007 година  са въведени ограничения, според които се позволява продажбата на 96 тона хайвер. В днешно време е трудно да се намери такъв хайвер, както и моруна. Къде можете да я намерите?

Този вид хайвер се продава онлайн от много различни търговци. Можете да го намерите в менютата на някои от скъпите ресторанти. Къде можете да опитате?

Ако наистина желаете да опитате хайвера на моруната, има онлайн компании, които могат да Ви го предложат, но ще платите солидна сума за няколко яйца с размера на грахово зърно. В един от  сайтовете, свързани с тази дейност, 250 грама хайвер се предлагат на цена 2095 долара.

Червена риба

Защо е забранена?

През 1980-те готвач на име Пол Прудхоум от Ню Орлиънс публично разкрил своята рецепта за пушена червена риба, която добила голяма известност в района. Популярността на й нараснала дотолкова, че в менюто на всяко домакинство присъствала пушена червена риба. Въпреки че това било изключителен успех за готвача, количеството на риба на пазара се изчерпало. Затова през 1986 година Министерството  на търговията на САЩ забранило продажбата на червена риба и всички рибни пазари били затворени, за да може по този начин да се даде време на рибата да увеличи популацията си по естествен начин. Понастоящем съществуват забрани и закони, занимаващи се с улова и третирането на червена риба. Например – във Флорида и в много други щатове на рибарите им е позволено да ловуват по една червена риба на ден. Тези, които са хванати, че ловуват повече, трябва да върнат рибата обратно във водата. През 2002 година президентът Буш подписал изпълнителна заповед, която ограничавала улова и продажбата на червена риба. Къде можете да я намерите?

Въпреки че червената риба е била забранена във всички американски щатове – с изключение на един, този вид риба продължава да бъде изключително популярен. Тя е фаворит в южните щатове, тъй като е важна част от креолската кухня. Единствения щат, в който не е наложена забраната върху лова на червената риба, това е Мисисипи. Къде можете да опитате?

Отскочете до Мисисипи  или  Ню Орлиънс, където има изобилие от ресторанти, предлагащи в менюто си пушена сьомга. Рибата, която се сервира в тези ресторанти, не се продава, нито пък е доставена от някой щатски док. Сьомгата се доставя от рибни развъдници, намиращи се в Мексико. Понякога снабдяването с риба става от Мексиканския залив.

Фугу

Защо е забранена?

Позната като риба балон, също и като фугу в азиатските страни, този вид риба е забранен в много държави поради вътрешните й органи и други части от тялото й, които са силно отровни. Всъщност, ако вкусите от “грешната“ част от тази риба, или незнайно как сте консумирали от отровен участък, ще умрете поради наличието на тетродотоксин – невротоксин, който има разрушително въздействие върху нервните тъкани, парализира тялото и причинява задушаване. Но ако се лекувате своевременно, имате шанс да се преборите с отровната атака. В периода на управление на династията  Токугава ( 1603 – 1868 година) е имало забрана за консумацията на фугу, която отпаднала след като династията не била вече на власт. В Европейския съюз продажбата и консумацията на фугу са строго забранени. В САЩ също не са позволени подобни действия, освен ако  не притежавате лиценз за тях. Къде можете да я намерите?

Този вид риба често се развъжда в Тихия океан и се продава по пазарите в Япония. Тя се почиства, отровните й участъци се премахват, замразява се и изпраща в другите страни. В САЩ има ресторанти, които предлагат фугу. Въпреки, че е известно, че долната дясна част от рибата е смъртоносна, много начинаещи японски готвачи приготвят ястия от черния й дроб, който се счита за най-отровната част. Къде можете да опитате?

Ако живеете близо до Япония или Южна Корея, там все още се намират ресторанти в по-големите градове, където сервират фугу. В Ню Йорк има 17 ресторанта, които са лицензирани да приготвят фугу.

Конско месо

Защо е забранена?

Конското месо е храна-табу в много страни, включително в САЩ, Ирландия, Австралия, Канада и сред голям брой културни групи по света. Забраната за консумация на конско месо датира от 8-ми век. Папа Захарий  и папа Григорий III  казали на Бонифаций да забрани на своите мисионери да консумират конско месо, тъй като това е свързано с германските езически ритуали, които християните се опитали да премахнат. Това становище на католическата църква относно конското месо е все още актуално, а други отказват да консумират този вид месо, тъй като го считат за ястие за бедни хора или поради факта, че конете са най-добрите приятели на човека. В САЩ и Обединеното кралство клането на коне и консумацията на тяхно месо са забранени, защото се считат за “спортни животни“. Къде можете да я намерите?

Въпреки забраната, клането на коне и консумацията на месото им продължава както в САЩ, така и в Обединеното кралство. В южните американски щатове се колят тези животни, а месото им се продава в други страни. Къде можете да опитате?

Дори и в САЩ да е наложена забрана, винаги можете да отскочите до Азия или до някои части на Европа, където конското месо е деликатес. За да спестите време и пари, можете да посетите някоя конекланница в Мексико, където е честа практика месото да се извозва с кораби извън страна – незаконно, разбира се.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3082 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност