Аквариумни рибки / riboci.INFO: Отглеждане и размножаване на бета

17
Добави коментар
lubo935
lubo935

Отглеждане на бета

В природата бета може да се види в и около Тайланд. Срещат се в богати на растителност ручеи, маките рекички, а също и блата.
Тялото е изтеглено, стройно, почти кръгло. Както другите лабиринтови риби бетата поема атмосферен въздух с помоща на лабиринт. Отглеждат в аквариум, който трябва да е добре залесен с растителност, за да има укрития за жeнските, които са преследвани от мъжките, дори понякога се бият. Двойка бети можа да се отглеждат в не по-малък от 40 литра аквариум, а ако искате да отглеждате два мъжки екземпляра ще ви е нужен най-малко аквариум с обем 60 литра, понеже те са агресивни една към друга. Често обаче биват нападани и от други видове риби, като скалария или някои видове барбуси, заради дългите си перки и опашки. В сравнение с други видове лабиринтови риби, бетата е сравнително малка, като достига максимална дължина от 6 сантиметра. Температурата на водата в аквариума трябва да е в границите от 24 до 28 градуса С, а нейното pH от 7 до 7,5. Има няколко вида бети – Бета унимакулата, Ивичеста Бета, Бета спленденс, Смарагдова Бета, Бета пикта и Черна Бета. Вашите бети можете да храните, както със жива така и със суха или замръзена храна – например: тубифекс, гранули, люспи и други.

Размножаване на Бета

Размножаването на бетите може да се извърши както в общ, така и в отделен , предназначен за развъждане, аквариум.
При група риби от вида, мъжкият строи гнездо от пяна на повърхността на водата, под което женската хвърля хайвера си, след това женската се маха от аквариума, а той се грижи за гнездото и пази от другите риби (ако е в общ аквариум) хайвера и личинките. За една двойка бети е нужен развъден акватиум с дължина от 25 см, може и без грунд, трябва да има няколко растения, за да има укрития за женската. Преди да отделите рибите в отделен аквариум или искате да се размножат в общия такъв, разделете мъжкият и жанската за поне една седмица. Първо върнете мъжкият, а след няколко часа и женската. Качвате температурата на водата с няколко градуса – 2-3. Веднага, след като рибата от „нежния пол“ хвърли хайвера си, се отделя. „Бебенцата“ започват да плуват след около 2-5 дни, когато трябва да преместите и мъжкия индивид. Понякога, по-често когато размножаването става в общ аквариум, мъжкият инкубира хайвера в устата си, а женската пази територията. Тогава проплуването на рибенцата става по бавно, за около 9-11 дни. Понижете нивото на водата до 5-6 сантиметра, а ако малките са се излюпили в общия аквариум, най-добре ги преместете в друг. В процеса на разтеж на рибките, новото на водата се вдига постепенно. Новородените рибки хранете с зоопланктон, циклопс или артемия, докато не порастнат и започнат да живечт в общия аквариум.

Успех!