И с т и н а т а _ Д н е с: Логиката на любовта

124
Добави коментар
yuliuts
yuliuts

Логиката на любовта

23 януари 2009 | Любов | Семейство | Възпитание | Развод |

Днес проблемите не могат да бъдат решени със силата на логиката… Нашите сегашни проблеми могат да бъдат решени само с логиката на любовта. Истинската любов е безкористна, вечна и непроменлива. Това означава да даваме безусловно и живеем безусловно за обекта на нашата любов.

Много от привидно нерешимите проблеми, пред които се изправяме, изглежда се предават от поколение на поколение. Поради това много хора са изгубили надеждата, че ще бъдат намерени реални разрешения. Така много възприемат “реалистична” позиция, като се отказват от идеята за постигане на истински и продължителен мир и любов, основани на субстанциалнито помирение и обединение между разделените страни в конфликта.

Семейната федерация – СФСМО, е посветила силите си да намери разрешения на общите световни проблеми. Принципите на помирение и обединение са сред фундаменталните идеали, за които ратуваме. Но в следствие на какво се появява помирението? То е резултат от истинско лидерство. Истинското лидерство се олицетворява от човек, загрижен за благоденствието на цялото човешко семейство. Подобно на родител, грижещ се за хармонията и добруването на децата си, истинският лидер има визия за универсален мир, който се разпростира отвъд краткосрочните резултати и егоистичните интереси. Най-важното, истинският лидер желае да се жертва в името на по-висшето добро.

Принципът в сърцевината на всичко е “живота за благото на другите”. Тази фраза обхваща основата и същността на всеобщото помирение. Можем да помирим разделените и враждуващи страни чрез процес на даване и приемане, като започнем първи да даваме. Това е основата на всички творчески способности.

Днес проблемите не могат да бъдат решени със силата на логиката… Нашите сегашни проблеми могат да бъдат решени само с логиката на любовта.

Истинската любов е безкористна, вечна и непроменлива. Това означава да даваме безусловно и живеем безусловно за обекта на нашата любов.

Как може да бъде изграден свят на истинска свобода, мир и благополучие? За да направим това, най-напред трябва да опознаем първопричината на всички неща – Бог, и Неговата цел за създаването на света.Първоначално Бог създава обект за Своята любов, за да преживява радост. За да създаде шедьовър, скулпторът работи ден и нощ, като влага своята младост и цялата си енергия. Откъде произлиза тази всеотдайност у един скулптор? Те идва от Бог, който също желае да намери обект за своята любов, чрез който да преживява радост.

Ако се вгледаме във физическия свят във всичко ще открием наличието на двойки. И минералите, и растенията, и животните и хората съществуват по двойки. Това е така , защото всяко същество трябва да има обект. С когото да си взаимодейства. В света на атомите съществува взаимодействие между положителните и отрицателните йони. В света на растенията виждаме взаимоотношения между тичинката и плодника. По същия начин в света на животните наблюдаваме взаимоотношения между мъжките и женските екземпляри. Бог създава съответен партньор на всяко едно сътворено от Него битие. Така че всички нива от творението да преживяват радост и любов. На по-високите нива Божията любов е изразена чрез хармоничните физически закони и естествените инстинкти. На най-високо ниво Божията любов е изразена чрез динамичната връзка на любов между мъжа и жената.

Когато имаме любящи съпрузи и съпруги, колко ги обичаме? Ако някой ви предложи да размените своя любящ съпруг за голямо богатство, ще се откажете ли от него? Има ли съпруг, който би замени своята любяща съпруга, ако му предложат царска корона? Когато зададох този въпрос на моят съпруг, той ме погледна в очите и с любов ми каза: “Не бих те заменил дори за целия свят”. Всичко се свежда до това, че мъжът е роден заради жената и жената е родена заради мъжа.

Тогава кой е Божия партньор в любовта? Това е светът с център Божиите синове и дъщери. С други думи, Бог създава света, за да може и Той да дава и преживява любов. Връзката между ни с него е тази на Родител и деца. Бог е родител на цялото човечество, Той не прави разграничения за нашата религия, раса или националност.

Да живеем в името на другите

Тъй като Бог създава света заради любовта, важно е да разберем природата на Божията любов. В нашия свят използваме думата любов по много начини. Чувала съм някои хора да казват, че обичат шоколад, или че обичат да танцуват. Изразът “Обичам те”, който чуваме често, вече не се отнася до вечната любов. Колко често днес в нашето общество “Обичам те” се превръща в “Искам да се разведем”. Такава ограничена и егоистична любов не е любовта на Бог.

Божията любов е истинска, безкористна и непроменлива. Истинска е любовта, когато даваме без очакване да получаваме. В процеса на нашето сътворяване Бог непрестанно е влагал 100% от всичко, което притежава. Бог влага всичко от себе си, защото иска обекта на Неговата любов да бъде по-добър от самия Него. Да живеем за другите означава, да даваме 100% от себе се, докато не остане нищо, което бихме могли да дадем. Единствено тогава любовта на нашия обект ще се върне обратно, за да запълни празнината.

Един пример за това е земната атмосфера. Когато се оформи система с по-ниско атмосферно налягане, към нея се придвижва въздух от система с по-високо налягане. Въздухът започва да циркулира и това може да доведе дори до образуването на ураган. С други думи, истинската всеотдайност и пълното посвещаване на другите създава вакуум, който става източник на огромна сила, когато Бог ви изпълни наново със Своята любов.

Божията истинска любов е такава, че Той обича непрестанно и дава непрестанно като прави това естествено и безусловно. Ако вие съзнателно запомняте какво сте дали, тогава започвате да изчислявате колко да дадете. Ако решите, че сте дали достатъчно, тогава любовта не може да бъде вечна. Любовта е непрестанна, единствено когато тя се дава безусловно.

(Тази реч е изнесена на основаването на Женската федерация за мир, от г-жа Хак-джа Хан Мун, пред световни политически и религиозни лидери)

проекти за мир | култура | любопитно | ванга