Даманхур – Храмовете на човечеството

25
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Скрита в недрата на Алпите в сърцето на Северна Италия ви очаква една магическа композиция–съвременната катедрала Даманхур. Място,където намирате себе си чрез  духовно пътуване из една по-съвършена реалност–из Храмовете на човечеството.

  Обявен от италианското правителство за „Осмото чудо на света“ Даманхур не е наследство от древни цивилизации, а проект на модерната мисъл, копнежа за душевно удовлетворение и стремежа за духовно обновление.

Даманхур представлява подземен комплекс от 7 храма (Храмовете на човечеството), разположени на 5 нива заемащи обща площ над 8500 кубични метра, който привлича ежегодно хиляди туристи от цял свят. Някои от тях го използват като инструмент за лично усъвършенстване, други като начин за разгръщане на собствената си креативност вдъхновение, а трети идват тук, за да медитират сред великолепните ръчно изрисувани образи и символи, пресъздаващи една триизмерна картина на човешката история.

Строежът на Даманхур започва през 1975 г. по идея на философа, лечител и духовен водач Оберто Аирауди. Още от малък той твърдял, че има видения за „минал живот“, случвал се сред стените на невероятни храмове. Така  започва да мечтае за създаването на едно високо развито общество, наслаждаващо се на идилично съществуване в името на общото благо.

 

След като изучава принципите на земните разкопки като прокопава опитна дупка под къщата на родителите си, Оберто Аирауди избира кариерата на застрахователен брокер, за да намери перфектното място за изграждане на храмовете от виденията си.

 

Открива го през 1977 г. – стабилна скала, която според него можела да издържи на онова, което смятал да построи, защото събирала цялата енергия на Земята (тази скала се издига на мястото, където се срещат синхронните линии на планетата, носещи цялата й енергия).

 

Така, чрез „дарбата“ си да пътува в съзнанието си и да вижда в детайли всяка сграда,  Аирауди успява да превърне една привидно невъзможна мечта в реалност. Заедно с няколко свои приятели, споделящи същите видения, през август 1978 г. той прави първите копки на храмовете на човечеството Даманхур – наречени на подземен египетски храм, чието име означава „Град на светлината“.

 

Той бива запазен в тайна близо 14 години, като за съществуването му знаело само отбраното общество, участвало в градежа. Но дори след разкриването му от италианските власти, заради изумителните структури и филантропската идея, той получава пълнато правителствена подкрепа и бива класифициран като „Осмото чудо на света“.  

 

Създаден с идеята да помага на хората да изследват живота и да се развиват на едно по-извисено ниво, Даманхур е отворен за посещение всеки ден от седмицата. Освен за индивидуални и групови медитации храмовете на човечеството са достъпни за такива значими церемонии като сватби и кръщенета, за провеждане на духовни семинари, за търсене (и намиране) на духовно просветление и за разгръщане на вътрешния артистизъм и личностен потенциал.   

 

Но какво точно представляват те? Храмовете на човечеството Даманхур са построени като символична представа за вътрешните стаи, намиращи се в душата на всяко човешко същество. Разхождайки се през множеството т.нар „алхимични лаборатотии“ и „египетски коридори“ (свързани помежду си с разклонена система от тунели, снабдяващи всяко помещение със свеж въздух), намиращи се на 45 метра дълбочина в земните недра, вие сякаш поемате на едно задълбочено пътешествие към собственото си „Аз“.

 

В Даманхур всеки образ и всяка картина имат свой смисъл. Цветовете, размерите и детайлите следват прецизния код на формите и пропорциите. А всяка зала носи определено послание и собствено послание. И най-дребните щрихи са се родили от работливите ръце на занаятчии и художествени майстори с идеята да бъде създадено едно свещено кътче за духовно, философско и житейско извисяване на човешката личност. Една своеобразна лаборатория, където изкуството, науката, технологиите и духовността се обединяват в търсене на нови пътища за човешката еволюция.  

 

И тъй като красотата и влиянието, които мозайките, картините, статуите и всички орнаменти излъчват, не могат да бъдат предадени с думи, само накратко ще споменем предназначението на всяка една от 7-те основни зали (Храмове).

 

Зала на Земята – посветена на мъжкото начало, на Земята като елемент и планета, на миналите и бъдещи прераждания. Тя е първата зала след влизането в храма, кръгла (с диаметър около 10 м.), с пищна колонада и стълб, наподобяващ дърво в средата на помещението, а на тавана са изобразени зодиакалните съзвездия.

 

Зала на Водата – посветена на женското начало, тя е във формата на женска утроба и подканва към възприемчивост. 

 

Зала на Метала – представя различните възрастови етапи и стадий на развитие на човечеството, както и тъмните елементи на човешката психика.

 

Зала на Сферите – позиционирана е на мястото, където синхронните линии се събират, подканяйки за осъществяването на контакт със Земята и за изпращане и получаване на съобщения, идеи и мечти, така че да се създаде хармония между народите.

 

Зала на огледалата – посветена на небето, въздуха, светлината, слънчевата енергия, силата и живота. Тук се намират 4 олтара, съответстващи на 4-те стихии (вода, земя, огън и въздух).

 

Синя зала – предназначена за медитация по социални въпроси и се използва като източник на вдъхновение и съзерцание.

 

Зала – лабиринт – изразява силата на вярата, запазила се през вековете и обединяваща различните култури и народи.

 

На всичките 5 нива във вътрешността на Даманхур ви очаква едно пищно и в същото време изящно майсторско великолепие. Мрамор, мозайка, гранит, кристал, всичко озарено от мека светлина и приласкаващо ви да потъвате все по-дълбоко в недрата на човешката душа.

 

Разгледайте снимките и сами ще осъзнаете какъв безценен шедьовър е създаден в името на човешката еволюция. А ако имате възможност, го посетете!

 

29. 05. 2012 г. / Цвети Тошева