Наръчник на начинаещия културист

41
Добави коментар
mry4o
mry4o

Стив Рийвс – културистът с най-естетично и пропорционално тяло за всички времена

Стив Рийвс (Steve Reeves)  е роден

 на 21 януари 1926 в Глазгоу, щата Монтана. Когато е на една годинка, остава без баща поради трагичен инцидент, и е отгледан и възпитан единствено от майка си. Липсата на баща оказва съществено влияние върху характера и възпитанието на Стив. Още от дете той расте трудолюбив, съвестен и отговорен.

Детските години на Стив са много трудни. Това са годините на Световната икономическа криза, която се чувства главно в САЩ. Поради трудния живот майката на Стив решава да се пресели заедно със сина си в Калифорния, където вижда възможности за по-добър живот. Така през 1936 г. те се преселват в град Оукланд, Калифорния – щатът, в който бодибилдингът по това време е най-популярен. Още тук се предопределя неговата съдба да се превърне в един от най-великите културисти на всички времена.

Стив обича да спортува. Още като малък е за

пален по колоезденето. След като се преселва с майка си в Калифорния, две години работи като раздавач на вестници. Стив разнася вестниците по домовете със своето колело. От дългото въртене на педалите прасците му извличат страхотна полза. Самият Стив никога през живота си не е правил упражнения за прасци, понеже те се развиват добре още от колоезденето му в детските години. Освен по колоездене, Стив се увлича и по канадска борба. В началото на 40-те години тя е много популярна в училищата в Америка. Като правило Стив побеждава всичките си съп

ерници. Той е едър и силен, при това без все още да е тренирал с тежести. Сигурно ще запитате как се запалва по тях? Ами след интригуващ двубой по канадска борба. Стив е победен от едно наглед слабо момче. Това, разбира се, не му се нрави особено и Стив го разпитва оттук-оттам как е постигнал тази сила. Отговорът, че това е станало с щанги и гири, е достатъчен, за да запали Стив по тежестите. Съвсем скоро след двубоя той започва тренировки с нескрит ентусиазъм.

Първите тренировки на Стив са в домашна обстановка, с примитивно оборудване и без достатъчно знания. След известно време той започва да тренира в зала, която е на няколко крачки от дома му. Собственикът на залата оказва нужното внимание на Стив и го насочва в тренировките. Така младият юноша бързо покачва мускулна маса и развива тялото си. След първата си година тренировки постъпва в казармата, където също продължава да тренира и да се развива. На 20 години той отбива военната си служба и главната му цел става културизма. В казармата Стив сваля няколко килограма поради неприятно заболяване от малария, но за по-малко от година ги възстановява и дори покачва още мускулна маса. На 20 години Стив вече тежи 93 кг и замисля да започне състезателна кариера. 

Той не се колебае дълго с тази мисъл и още на същата година участва на първото си състезание.

Първото състезание на Стив е „Мистър Южна калифорния“ през 1946 г. Почти

 без конкуренция той печели първото място. Само година след това в ръцете му е статуетката от първото място на „Мистър Америка“ – най-престижният турнир по културизъм тогава. Според въведения правилник всеки, спечелил „Мистър Америка“, няма право да участва повече в този турнир. Затова никой, освен Джон Гримек, няма повече от една титла „Мистър Америка (той печели турнира 2 последователни години, след което се въвежда новия правилник). Именно Джон е културистът, когото Стив не може да победи. При директен сблъсък между двамата той винаги заема второ място. Затова Стив лесно печели „Мистър Свят“ през 1948, защото Гримек отсъства. Следващото голямо състезание за Стив е „Мистър Вселена“ към федерацията NABBA през 1950 г, където извоюва трудна и оспорвана победа срещу англичанина Рег Парк. Това е и последното състезание на Стив, който прекратява кариерата си на културист, за да търси по-сигурни източници на препитание (тогава наградите на състезанията са били доста скромни). Вниманието му се спира върху киното.

Първоначално Стив се насочва към театралната сцена. Там се опитва да пробие две години, но има известни проблеми поради телосложението си (смятат го за прекалено мускулест). Затова Стив пробва и другия вариант – киното. Първият филм, в който участва, е „Атина“ през 1954 г. Там Стив получава второстепенна роля. За първи път той получава главна роля във филма „Херкулес“, сниман в Италия през 1957 г. Този филм става абсолютен хит не само в Европа, а и в целия свят. Стив популяризира изключително много мускулестото тяло и се превръща в звезда от световна величина. Само две години след „Херкулес“ се снима и нов филм за мистичния герой – „Освободеният Херкулес“. Отново главната роля е на Стив и отново филмът става страшно популярен. След това Стив се снима в още доста филми, но двата филма за Херкулес стават най-популярни. Така Стив Рийвс става първият човек, пресъздал образа на Херкулес в киното. Повечето от останалите филми на Стив имат подобен сюжет и са наситени с действие. Последният филм, в който Стив се снима, е „Дългото бягство от Ада“ през 1968. След него Рийвс прекъсва 14-годишната си кариера на актьор. Междувременно вече е станал на 42 години.

След последния си филм Стив купува ранчо близо до Сан Диего, Калифорния. Той се установява там с втората си съпруга, за която се жени 5 години по-рано, и живее в ранчото до края на живота си (с първата си жена Стив е прекарал само 2 години поради семейни неразбирателства). Рийвс продължава да поддържа спортната си форма, независимо че вече не се състезава. Той е гост в различни мероприятия и телевизионни предавания, където разяснява тънкостите на бодибилдинга и запознава хората с този спорт. Той е автор и на специална програма за укрепване на сърдечно-съдовата система с помощта на бързо ходене и преди около 20 г. издава книга за нея, която се ползва с огромен интерес. До последната година от живота си Стив се радва на добро здраве. Той върши цялата работа из ранчото и отглежда коне в продължение на много години. Смъртта го застига на 1 май 2000 г, малко след като е навършил 74 г. Още преди смъртта си Стив е провъзгласен за културистът с най-естетично и пропорционално тяло за всички времена. Той наистина изгражда невероятно тяло, на което дори и днес, при новите тренировъчни машини и технологии, всеки би завидил. И всичкото това е постигнато без каквито и да е препарати. Знаете защо – такива са липсвали. Нямало е дори и протеинови напитки, които днес се използват от почти всички билдери. Стив е истинско доказателство, че с добра тренировка, правилно хранене, достатъчна почивка, малко генетика и много желание, могат да се постигнат чудеса. Тялото, което той изгради, ще остане още дълго време еталон за красота и съвършенство.

Стив Рийвс – състезателна кариера

Стив Рийвс провежда кратка, 5-годишна състезателна кариера, която обаче си струва да се запомни. На първото си състезание Стив е едва 20-годишен. Там той печели титлата без проблеми, тъй като конкуренцията е слаба, а първенството е локално. Дори и на следващата година Стив няма особени конкуренти на „Мистър Америка“. Няма го „Кралят“ Кларънс Рос, отсъства и Джон Гримек. Това са най-силните културисти по това време, но те вече са печелили тази титла по веднъж (Гримек – дори 2 пъти). След втората победа на Гримек през 1941 г. се въвежда нов правилник, който не позволява повторно участие в състезанието на културист, който вече го е спечелил. Затова конкуренцията на Стив за „Мистър Америка“ е единствено от страна на Ерик Петърсън. Той е преодолян без особени усилия и Стив печели титлата „Мистър Америка“. По-интересните му състезания са през следващата, 1948 година, когато се среща с двамата силни културисти, за които вече стана въпрос. Първата му среща е с Кланси Рос на „Мистър САЩ“. Стив не издържа на конкуренцията на Рос и печели второто място. Така става и на следващото състезание, където негов съперник е Джон Гримек. Борбата между двамата е особено ожесточена, но Гримек не се предава и завоюва първото място. Това е състезанието „Мистър Вселена“, което се провежда в Лондон. Малко след това е и третото състезание на Стив за годината – „Мистър Свят“ (във Франция), което той печели без конкуренция.

Състезанието „Мистър САЩ“ на следващата, 1949 г. е особено вълнуващо. На него си дават среща „тримата големи“ – Рос, Гримек и Рийвс. В борбата за титлата Джон Гримек отново е на първо място. Кланси Рос заема втора позиция, а Стив Рийвс остава трети. Това е и най-ниският резултат в състезателната му кариера. На следващата година той поправя грешката си, като печели първото издание на „Мистър Вселена“ към федерацията NABBA. Основен конкурент на Стив в състезанието е англичанинът Рег Парк – първата европейска бодибилдинг-звезда. Самите съдии след турнира признават, че им е било страшно трудно да определят победителя между двамата. Състезателите тук са разделени на 4 категории по височина. Стив и Парк са в категория „високи“. След дълги консултации на съдиите Стив е определен за победител. Рег Парк остава втори в категорията си и не участва в крайното класиране, но на следващата година ще дойде и неговото време. Това е и последното състезание за Стив, който напуска сцената по „класическия“ начин – с победа. Ето пълната състезателна кариера на културиста с най-естетично тяло за всички времена. 

годинафедерациясъстезаниемясто1946AAUМистър Калифорния11947AAUМистър Америка11948AAUAAUNABBAМистър САЩМистър СвятМистър Вселена2121949AAUМистър САЩ31950NABBAМистър Вселена(в категория „високи“)11

Топ форма на Стив Рийвс :

ръст: 185 см

килограми: 98 кг

гърди:   132 смръце:       49 смталия:   74 смбедро:     66 смврат:     46 смкитка:     16 смпрасец:   47 см