Тълкуване на сънищата, но не по Фройд

25
Добави коментар
vestitel
vestitel

От фолклора, през онлайн съновника, до психоаналитика

Според някои сънят е „малката смърт“, а според французите това е оргазмът, но не за него иде реч сега. Сънят и нуждата от него и до днес си остават ненапълно разгадани. Учените знаят всичко за фазите на съня, за бързия и дълбокия сън, за видовете мозъчни вълни, кога точно се сънува, колко пъти през нощта се сънува и т.н., но не знаят със сигурност защо трябва да спим и да сънуваме. Има различни хипотези и теории и всеки от нас може да си избере тази, която най-много му харесва.

От древността, та и до днес, човечеството се опитва да си обясни на разбираем език и с познати понятия сънищата си, а психоаналитиците да ги изучават, тълкуват и правят изводи. Понеже днес не ми се чете сериозна или популярна психология, решавам да потърся съновник в мрежата.

Поводът беше, че сънувах странен сън с няколко сюжетни линии и доста герои. Винаги сънувам цветно и все още не съм загубила способността да помня сънищата си. Предпочитам да мисля за сънищата си като за посещение в кино. Странният сън не беше кошмар, не беше и ужасен, но се събудих с отвратително чувство на ирационален страх, несигурност и обърканост. Също и тъга. От онзи – всемирната.

Знаех си, че не трябва да посягам към съновника, защото подозирах какво ще ми „каже“, но се чувствах зле емоционално и надеждата, че ще намеря тълкувание, което ще ме успокои, ме подведе да се изкуша. Моментално съжалих. Прочетох, че ме очакват от лоши по-лоши неща. Съвсем се вкиснах.

Спомних си,

че според фолклора ни, когато сънуваме нещо лошо или кошмар,

сънят трябва да се разкаже накратко три пъти на течаща вода. Модификацията за градския човек – на струята от чешмата в банята. И сънят, заедно с лошото в него, си заминавали с водата. Към морето. Или към канала. За канала съм напълно съгласна – мястото на всичко лошо е там, но за морето ми е криво. Представям си с какви ужасии е пълно, ако следваме съвета. Това, разбира се е пресилена представа, но пък от психологическа гледна точка е добре човек да се поразговори с някого, за да му олекне. Защото, пак според фолклора, лошите сънища не трябва да се разказват на никого до обяд, за да не се сбъднат. И народът ни е измислил – тогава разказвай на водата, за да ти олекне и да не се мъчиш до обяд. Какво пък! Този метод, ако не помага, поне не вреди.

На Запад хората имат психоаналитици, а у нас си имаме приятели, гласи колективната народна мъдрост от по-ново време. В случая ролята на приятеля мъдро е отредена на водата, която между другото да вметна, има памет не само според бабите, езотериците, П. Дънов, японския професор М. Емото, но и според част от физиците.

Аз реших да направя друго.

Отворих пет онлайн съновника

Два от тях ме уверяваха, че сънят ми е изключително лош, а другите три точно обратното – сънят ми е ултра-мега-изключително-страхотно добър. Чудесно! Потрих доволно ръце. Браво, един път статистиката от моето малко проучване да е в полза на обикновения средностатистически българин! Пак браво! Усмихнах се вътрешно. Щом започнах да се шегувам със статитстиката, няма да съсипя деня си с лошо настроение. А, то къде се дяна?! Май изчезна. Естествено, нали избрах да повярвам на доброто тълкуване на съня ми.

Съгласна съм, че има пророчески сънища, но те не са дадени всекиму. От друга страна, почти всеки човек е имал, макар и единични, сънища, които или са се сбъдвали, или са му предсказвали или поподсказвали нещо. А пък зрелият човек е понатрупал опит не само по отношение на житейските дела, а и по отношение на тълкуването на собствените си сънища. Забелязал е, че някои, повтарящи се през годините, сюжети, действия, мотиви, хора, предмети, животни, растения, природни гледки и явления за него самия вещаят едно, а за други хора същите неща – съвсем друго.

Вече съвсем отървала се от отвратителното след сънно настроение, взех решение повече никога да не поглеждам в друг съновник, освен в своя не написан, личен съновник – базиран на наблюденията и опита ми. Реших и друго. Да изуча онази техника, която позволява да си поръчаш какъв сън да сънуваш, както и да можеш да сънуваш сън с продължение. Ще си създам собствена филмотека. От няколко сезона. Все ведри и приятни сънища. Поне нощите да са спокойни и спасени от стреса, несигурността и напрежението на ежедневието.