Какво не трябва да правим по време на менструация | Felisima.com

50
Добави коментар
felisima
felisima

Менструацията, заедно със своите „пред-, след- и по време на“ синдроми и симптоми, ни тормози всеки месец. Нормално, нали затова е месечен цикъл. Но чуваме да се говори за него основно, когато някой мъж ни намеква, че сме неестествено заядливи или че е възможно да ни е направил дете. Или в рекламите на „най-новото поколение“ дамски превръзки, тампони, розови болкоуспокояващи хапчета.

Всички те обаче изместват фокуса на проблема. Колкото и жизненонеобходимо да звучи за някои, най-важното по време на менструация не е да спрем болката за момента, да си обуем прашки, бели панталони и да излезем да купонясваме. Най-важното е да се грижим за здравето си на хора, жени, майки. И не е подходящо да взимаме съвети по този въпрос единствено от приятелките си. Някоя от тях, например, може да ни уверява колко ефективно „лекува“ болката си в корема, като си взима горещ душ. А това не е препоръчително, тъй като топлината усилва кръвотечението.

Ето защо решихме веднъж завинаги да развенчаем или потвърдим основните митове, свързани с това какво трябва и какво не трябва да правим по време на цикъл. Свързахме се с д-р Анета Костурска – специалист акушер-гинеколог и онколог. Понастоящем практикува в здравни заведения на територията на София.

Ето какви съвети даде д-р Костурска за деликатните дни в живота на дамите:

Опасно ли е да се използват тампони?

Да! Използването на тампони е особено вредно за нераждали жени. Поставянето им във влагалището задържа там менструалната кръв. Тя съдържа излющен епител (клетки) от вътрешната повърхност на матката и кръвни елементи.

Ако има и възпаление на влагалището и микроби, задържаната от тампона кръв може да се върне обратно към матката. От там, през маточните тръби, може да капе в корема и да предизвика инфекция или начало на болестта ендометриоза – така наречените „шоколадови кисти“ (тъкани от вътрешната страна на матката се установяват извън нея, което може да доведе до редица проблеми, включително безплодие – бел. ред.)

Какво представлява Синдромът на токсичния шок?

Това е тежко усложнение от действието на токсините, произведени от инфекциозните агенти (силно абсорбиращите тампони, престояли по-дълго време във влагалището, са изключително благодатна почва за развитието на бактерии – бел. ред.) Токсичен шок е последното усложнение, което би настъпило, в следствие на употребата на тампони.

Ако една жена все пак държи да използва тампони, какви съвети бихте ѝ дали относно тяхната употреба?

Съветвам вече да си е родила децата. Тампонът трябва да се сменя толкова често, колкото е времето за смяна на дамска превръзка. През нощта, когато дълго време няма да се сменят, не трябва да се използват тампони.

На какво се дължи болезнената менструация?

Болезнената менструация – дисменорея – е симптом на гинекологични заболявания. Често е наследствено обусловена. Дължи се на отделяне на вещества, които причиняват болезнени контракции на матката. Дисменореята може да бъде първична – да започне от първия мензис на момичето. В този случай обикновено е наследствена. Може да се получи и впоследствие, което би означавало, че вероятно се дължи на заболяване.

Трябва ли болезнената менструация да се лекува цялостно, вместо да се правят само моментни опити за облекчаване на болката?

Необходимо е прилагане на системно лечение. То се определя от гинеколог, който изключва органичната причина за дисменореята.

Можете ли да препоръчате определени билки, чайове или други нелекарствени методи, които помагат за облекчаване на менструалните болки?

На пазара вече има билков препарат, който се приема във втората половина на менструационния цикъл. Подходящ е и за деца, които не водят полов живот.

Вредни ли са сексуалните контакти по време на менструация?

Да! Защото, при въвеждане на пениса във влагалището по време на цикъл, той действа като „бутало“. Менструална кръв, заедно с микроорганизми, могат да се избутат към матката, маточните тръби и корема, предизвиквайки инфекции и ендометриоза, за която говорихме преди малко.

Има ли определени вещества и храни, които е препоръчително да се приемат или избягват в „деликатните“ дни?

Тогава жената изгубва кръв, затова е препоръчително да приема витаминозни храни и такива, които съдържат желязо. Да се избягват концентрирани алкохолни напитки – те „отпускат“ матката и увеличават кървенето.

Трябва ли да се въздържаме от определен вид физическа активност по време на менструация?

Препоръчително е в този период да се избягва тежък физически труд и спорт. Леки упражнения и разходки се понасят добре. Хубаво е дамите в менструация да изпитват само положителни емоции, които да помогнат за по-леко преминаване през този период.

На свой ред, ние пожелаваме на всички наши читателки това наистина да бъде възможно. Нека контролът върху положителните и отрицателните емоции в ежедневието се намира винаги в собствените ви ръце!

jenite.bg

Още по темата: