Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » ZMA-повече мускули и сила ,по-малко мазнини

31
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

ЦИНК +МАГНЕЗИЙ+ витамин B6
 
   Най-известното изследване върху анаболния ефект на ZМА е прове­дено в Западния университет на Вашингтон. Изследвани са футболи­сти, които са вземали ZМА или плацебо вечер в течение на осем седмична тренировъчна програма. Установено е, че играчите, който са вземали ZМА имат над 30% повише­ние както на свободния, така и на общия тестостерон и 4% повишение на инсулино подобния фактор на рас­тежа (IGF-1). Играчите, които са взе­мали плацебо имат 10% намаление на свободния и общия тестостерон и 22% намаление на IGF-1.Заедно с повишените анаболни хормони се подобрява и качеството на съня и се повишава силата сравнена с групата  с плацебо.Няколко други проучвания също установяват, че цинка и магнезия притежават мощни анаболни качества. В 2007 година изследване проведено в Турция също устано­вява, че приемането суплемент с цинк в течение на четири седмици повишава както свободния така н общия тестостерон.
 
Защо да използваме ZMA,какво е действието на тази продукт?
 
1)  Цинкът съдържащ се в ZМА под­държа високи стойности на
метаболизма и изгаря телесни маз­нини като поддържа високо нивото на тиреоидните хормони.
2)  ZМА стимулира освобождаването на инсулино-подобния фактор на рас­тежа – IGF-1 от черния дроб, който след това се транспортира до муску­лите, където работи за мускулния растеж. ZМА е един от малкото суплементи, за които е установено, че стимулират отделянето на IGF-1.
3)   ZМА поддържа организма в анаболно състояние като подтиска отделянето на катаболния хормон кортизол от надбъбречните жлези. Кортизолът се противопоставя на
тестостерона и намалява неговото анаболно действие. Поддържайки ниско ниво на кортизола се повишава анаболния ефект на тестостерона, което означава повече сила, повече растеж и по малко телесни мазнини.
4)   ZМА стимулира освобождаването на лептин от мастните клетки, който повишава метаболизма и намалява чувството за глад.
5)  ZМА помага за увеличаване на мус­кулната сила и растеж като поддържа високи нивата както на свободния така и на общия тестостерон. Трябва ли да обясняваме защо това е важно за културистите?
6)  Наличието на магнезий в ZМА подобрява качеството на съня. В това време хипофизата разположена на базата на мозъка започва да отделя по-голямо количество хормон на рас­тежа. Този хормон е важен не само за мускулния растеж, но и за осво­бождаването на мазнини от мастните клетки. Това означава, че складира­ните телесни мазнини се транспортират до мускулите, където изгарят за енергия.