Виенският зоопарк – първата зоологическа градина в света

1
Добави коментар

Прекрасната Виена е любима дестинация през всички сезони. Ако планирате да прекарате лятната си почивка в австрийската столица, не пропускайте да посетите и най-стария зоопарк в света в двореца Шьонбрун.

Зоологическата градина е създадена през 1752 г. в парка на двореца от император Франц Ι. Тогава зоопаркът е разполагал само с 13 клетки. Заслугите за разширяването му са на император Йосеф ΙΙ, който организира експедиции до Африка и Америка, за да попълни колекцията и до началото на Първата световна война, зоопаркът разполага с 3500 животни от 750 вида. За съжаление войните са безмилостни и през 1945 в зоологическата градина остават едва 400 животни. Днес зоопаркът Шьонбрун е дом на 4600 животни, разположен е на 17 хектара площ и целогодишно приема любопитни посетители от цял свят.

Безспорно една от най-големите атракции са Големите панди, които на стария континент могат да бъдат видени само в Берлин и тук. Семейството на големите котки е представено от Афикански лъвове, Сибирски тигри, Ягуари, Гепарди и Европейски рисове, като всеки вид е в клетка, наподобяваща естествената му среда. Безспорно голямо шоу за посетителите предлагат различните видове маймуни, сред които Орангутан, Белорък гибон, Мармозетка, Макак и други. Не пропускайте и огромните Африкански слонове, чиято клетка е най-голямата в зоопарка.

Зоопаркът е превърнал в атракция храненето на животните, затова на входа ще получите брошура с часовете за хранене на всеки вид. Заслужава си да се види какви номера изпълняват тюлените, за да получат риба, а при храненето на жирафите може дори да имате шанса да докоснете някоя кадифена муцуна.

В зоологическата градина Шьонбрун има няколко павилиона, които са изградени според спецификите на различни екосистеми. В “Полариума” се поддържа температура от 10 градуса на въздуха и 8 на водата и можете да разгледате различни видове пингвини, а точно до него в скалиста клетка живеят красивите Бели мечки. Един от най-любопитните е павилионът “Дъждовна гора” с постоянна температура 25 градуса и влажност на въздуха 80 %. Там ще откриете редки растителни видове, пъстри рибки и костенурки в рекичките и спящи прилепи, докато преминавате по автентични въжени мостове. В Аквариума ще се насладите не само на стъкления тунел със сладководни видове, но и на истински коралов риф с обем 80 000 литра, в който плуват невероятно красиви и разноцветни океански риби. Не пропускайте също Терариума и “Пустинята”.

Билетите са на цени от 17 евро за възрастни, 7 евро за деца над 6 години, младежи, пенсионери и хора с увреждания, а най-малките влизат безплатно. Зоопаркът предлага и различни отстъпки за групи.

Източник – spisanie.to