Новини от Горна Оряховица

32
Добави коментар
GornaBG
GornaBG

С нов управител от днес е горнооряховската МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Със 17 гласа „за” общинските съветници отстраниха от поста д-р Миролюб Кожухаров. На негово място за временно изпълняващ длъжността бе назначен рентгенологът д-р Георги Вашков.

Доклад на Сметната палата на практика се оказа основната причина за отстраняването на д-р Кожухаров. В документа одитиращият орган посочва, че удължаването на договора за управление с д-р Кожухаров е било подписано еднолично и незаконосъобразно от бившия кмет инж. Йордан Михтиев, без решение на Общинския съвет, който е принципал на дружеството. Паметливи обаче припомниха, че въпросното подписване в края на януари 2010 г. бе спеширано от нуждата от сключване на рамково споразумение между МБАЛ и Здравната каса – акт, който може да се извърши единствено от управителя на лечебното заведение, не и от негов представител. Към онази дата обаче договорът на д-р Кожухаров изтичаше и на практика болницата бе изправена пред риска да остане без договор с Касата.

За решението за отстраняването на д-р Кожухаров надделя и незавидното финансово състояние на болницата, която приключи 2011 г. със загуба от 286 429 лв.  Някои от съветниците стигнаха до крайност – според Ангел Колев от ГЕРБ през последните години тя се е управлявала „тотално некадърно”. В крайна сметка основно с гласовете на мнозинството бе извършена рокадата.

Също от ГЕРБ дойде и предложението на поста на д-р Кожухаров да бъде назначен д-р Вашков. Впрочем опит рентгенологът Вашков да стане управител на МБАЛ се прави не за пръв път. Името му като потенциален наследник на д-р Кожухаров бе спрегнато още в разгара на т. нар. скандал бебе във фризера.

Д-р Георги Вашков е завършил средното си образование в Горна Оряховица. Дипломира се във плевенската ВМА, в Медицинския университет в София, както и във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, откъдето излиза като магистър по стопанско управление. Той ще бъде начело на болницата до провеждането на конкурс за длъжността.

Източник: RegNews