БЪЛГАРСКА КУХНЯ | Кулинарни Рецепти

1
Добави коментар
nik4ana
nik4ana

Данните за историята на българското кулинарно изкуство са твърде оскъдни. В пергаментни свитъци, скрепени с държавни печати, хлябът е наречен „основа на живота на българина“. Тогава той е бил едва ли не единствената храна на неговата трапеза. Годините и условията на живот са прибавяли по нещо към нея, като са я обогатявали и разнообразявали, но хлябът и до днес стои на почетно място.
Местоположението на България, както и климатичните условия,определят голямото разнообразие на продуктите, използвани в българската кухня. Изобилие от пресни плодове и зеленчуци, различни видове млечни продукти, месо, птици, дивеч и риба – всичко това характеризира българската кухня. Поради възприемането на ястия от други страни и поради известна промяна в предлаганите на пазара хранителни продукти някои от типичните български гозби за съжаление са вече забравени. Като основна национална храна за българина все още се приема бобът, така както са макароните за италианците и картофите за германците.
Българката е създала многобройни вкусни и питателни ястия, които съставят националната ни кухня. При приготвянето им се има предвид кой вид месо напълно съответства на растителните продукти и използваната мазнина. За да се запазят добрият вкус и аромат на използваните продукти, постепенно продължителното пържене, характерно за по- ранните български ястия, е заменено със задушаване в мазнина и малко вода на слаб огън.
В българската кухня са включени различни чорби, яхнии, гювеч, шишчета, кебапчета, различни баници, ошав, халва и др. Старата българска кухня е богата на разнообразни блюда, приготвени според сезона, бита и условията на труда. За всеки по-голям празник се приготвят специални ястия.

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

БЪЛГАРСКА КУХНЯ, 10.0 out of 10 based on 1 rating