– Красива стойка – красива жена

97
Добави коментар
ogosta
ogosta

Често виждам жени с отпуснати рамене, прегърбени, с изпъкнал корем. Добре облечени, добре гримирани, но неправилно стойка ги прави непривлекателни.

 

Неправилното телодържание нарушава не само красотата на женската фигура, но и грацията на походката.

 

Дали имате правилно телодържание може да проверите сами. На голямо огледало начертайте с креда отвесна линия. Застанете с рамо към огледалото на 30-40 см от него. Вземете с ръце друго огледало и чрез него наблюдавайте фигурата си в голямото огледало. При правилно телодържание линията от креда трябва да преминава през глезените и 2-3 см зад капачката на коляното. След това линията нагоре преминава през предната част на рамото и през ушната висулка. Отклоненията в едната или другата посока трябва да отстраните и винаги да се стремите към това положение на тялото.

 

Съществува и друг начин. Застанете изправени с гръб към стената с пети на 10 см от нея. Ако целия ви гръб се допира на стената, телодържанието ви е правилно. Ако обаче разстоянието между кръста и стената е повече от 5-6 см, това показва, че седалището ви е прекомерно издадено назад този дефект трябва да отстраните.

За да имате винаги правилно телодържание, трябва да спазвате и няколко правила:

 

Главата издавайте напред и я дръжте така, че ушните ви висулки и раменете да са на една линия. Носът да не е повдигнат нагоре, брадичката да не изпъква напред. Погледът да е насочен напреде, а не нагоре или в земята. При походка главата не трябва да се клати. При разговор дръжте главата си изправена бъдете спокойна. Резките движения не са красиви.

 

Правилно раменете да държите високо и малко назад.

 

Гръдния кош трябва да е изправен. Това положение ще постигнете, като застанете изправени, вдишвате дълбоко и с прибран корем издишвате и леко отпуснете гръдния кош. Не дишайте с корема.

 

Не изнасяйте седалището назад. Неговото положение запомнете от посочения вече опити със заставане до стената. Често поправяйте неговото положение, докато свикнете с това.

 

Дръжте корема прибран навътре. Това се постига лесно, ако при утринната гимнастика правите по няколко упражнения за коремните мускули.

 

При изправен стоеж дръжте краката близо едни до друг. Единия крак може леко да изнесете напред. Колкото по-разкрачено стоите в разговор с някого, толкова по-неприятно и грозно изглеждате.

 

Движенията на тялото са красиви, когато са свободни и естествени.

 

Често, когато сме в компания, се чудим какво да правим с ръцете, къде да ги поставим. Кое е тяхното най-естествено положение? Прекаленото участие на ръцете в разговора не е красиво. Те трябва да висят до тялото естествено, свободни и спокойно. Друго красиво движение е следното – хванете палеца на едната си ръка с дланта на другата. Свийте ръцете в лактите и ги доближете до тялото на височината на талията.

 

Никога не кръстосвайте ръцете под гърдите!

 

Не поставяйте ръцете на хълбоците!

 

Не пооставайте ръцете си отзад, на кръста!