Жълт кантарион

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Жълтият кантарион може да помогне при различни видове депресии, подобно на лечение със стандартни лекарства и антидепресанти, но не е окончателно доказано. Комбинирането на жълт кантарион с подобни лекарства може да доведе до застрашаващо живота ниво на серотонин в мозъка. Жълтият кантарион също така може да ограничи действието на много лекарства, предписани с рецепта. Прилаган правилно може да бъде много полезен при различни здравословни неразположения. Най-общо казано билката има противовъзпалително, успокояващо, кръвосъсирващо, противомикробно, леко разхлабително действие. Изолирани съставки от растението се използват във фармацията като добавки към различни лекарства.

Жълтият кантарион, както подсказва и името, има жълти цветя, като използването му за медицински цели за първи път е регистрирано в Гърция. Бере се около 24 юни, като се късат клонките с пъпки и разцъфналите цветове. Избягват се тези, които вече увяхват.

През годините се е използвал и за лечение на психически разтройства и неврологични болки. Използвал се е за лечение на малария, като успокоително и като балсам за рани, изгаряния и ухапвания от комари. Днес често се предпочита като средство против депресии, тревожност или нарушения в съня. Цъфтящите венчелистчета се използват за направата на чай, таблетки и капсули, съдържащи концентрирано количество. Редовната консумация подобрява цялостно настроението на човек и се справя с постоянната потиснатост, която много хора изпитват. Отразява се добре на хора с прекалено напрегнат начин на живот, които често се изнервят и стресират.

Странични ефекти
Изследванията показват, че жълтият кантарион взаимодейства с много лекарства по начини, които могат да повлияят на техните ефекти. Примери за лекарства, които могат да бъдат засегнати може да видите в следния списък:
– антидепресанти;
– противозачатъчни;
– циклоспорин, който предотвратява отхвърлянето от организма на трансплантирани органи;
– дигоксин – лекарство за сърце;
– индинавир, използва се за лечение на ХИВ-инефкции;
– лекарства, използвани при лечение на рак;
– лекарства, приемани при епилептични пристъпи, като фенитоил и фенобарбитал.

Жълтият кантарион може да доведе до повишена чувствителност към слънчева светлина. Други странични ефекти могат да бъдат тревожност, сухота в устата, виене на свят, стомашно-чревни разтройства, умора, главоболие, или сексуална дисфункция.