Пиличката за нокти – как да направим правилния избор?

1
Добави коментар

Не е тайна, че пиличката за нокти е отговорна за красотата и здравината на ноктите, за хубавия маникюр. Дори да е идеално направен, ако пиличката е лоша, ноктите могат да се начупят, да прораснат в кожата, да се инфектират. Как да направите правилния избор?

Повърхност

При покупката обърнете внимание на степента на абразибност (грапавост и твърдост). Тя се измерва в гритове – колкото повече са те, толкова пиличката е по-мека.

Пиличките с абразивност от 80 до 240 грита са предназначени за обработка на изкуствените нокти, а от 180 – 240 грита – за среднодълги нокти. Пиличка от 400 грита е средномека и с нея се шлифова по­върхността. От 600 грита – за фина обработка и за полиране. От 900-1200 единици – за придаване на идеално гладка повърхност на ноктите.

Форма

От нея зависи функцията на пилич­ката и е добре да имате в несесера си от двата основни вида, за да получите добър краен ефект и да не нараните ноктите си. Овалната пиличка служи за подкъсяване и придаване на основ­на форма на ноктите. Пиличка-бумеранг (или „банан“) е удобна за закръгляне на нокти­те, за оформяне на краищата и притъпяване на ъглите. С помощта на едра пиличка може да се промени дължината на ноктите, а с по-малка – да им се придаде желаната форма. Прак­тически всички пилички имат еднакви параметри – дълги са 17-18 см и ширината им е от 1,5 до 2 см. Предлагат се и миниатюрни варианти.

 

Материал

Хартиени пилички

За различните по дебе­лина и дължина нокти се ползва различна пиличка. Хартиените пилички са най-разпространени. Предназначени са за естествени и изкуствени нокти. Отстраняват дребните неравности, придават форма и обра­ботват повърхността. Те са практични, но не са дълготрайни. След полз­ване винаги трябва да се почистват – да се мият с топла вода и сапун, което ги прави доста нетрайни.

Стъклените пилички

Стъклените пилички бързо и точно придават форма на ноктите, лесно се дезинфекцират. Глав­ното им преимущество е, че не травмират и не разцепват ноктите, не ги начупват. Можете да миете и стерилизира­те пиличката, затова я използват и професио­налистите. Не бива да я преварявате във вода.

Дървени пилички

Ползват се за мно­го деликатни нокти – сухи, чупливи, тънки и на деца. Тази пиличка не допуска нарези, порязвания и каквито и да е травми.

Металните пилички

Бяха популярни допреди няколко десетилетия. Те са покрити с нерав­номерен абразивен слой и са доста едрозърнес­ти. С тях не може да се направи безупречен маникюр.

Кристалната пи­личка

Може да се мие, стерилизира и преварява, обработва се без проблем с дезинфектанти. Служи за шлифоване и полиране, когато ноктите трябва да бъдат гладки. Некачествената пи­личка от лош материал може да увреди нокти­те и кожата, да предиз­вика инфекции.

 

ЗА УДЪЛЖЕНИ НОКТИ са подходящи едрозърнестите повърхности.

ЗА ЕСТЕСТВЕНИТЕ НОКТИ най-препоръчителни са пилички от картон, гума или стъкло. Металните пилички са старомод­ни и не се използват често, защото разцепват нокътя, разруша­ват структурата му.

АКО НОКТИТЕ СА ТВЪРДИ, купете си ди­амантена, сапфирена или рубинова пиличка.

ПРИ КРЕХКИ И ЧУПЛИ­ВИ НОКТИ са подхо­дящи пиличките от хартия и керамика.

ЗА ПРЕКАЛЕНО ЧУВСТ­ВИТЕЛНИ И ТЪНКИ НОКТИ се препоръч­ват кристални пили с дребнозърнеста повърхност.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.