Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Соев протеин и връзката му с Тестостерона

37
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Продължават да се правят постоянно изследвания дали соята  не намалява нивото на тестостерон,мненията са противоречиви ,но в крайна сметка мнението на редица експерти е :
 
Суроватъчните и млеч­но базираните протеини  имат значително повече анаболни действия и водят до по-голяма мускулно-протеинова синтеза, в сравнение със соята. Но добавя­нето на 10-20 г соев протеин към шейковете няма да повлияе на нивото на тестостерон.
 
Соята дълго време имаше лоша репутация, защо­то съдържа фитоестрогени. Това са химикали, които имат молекулна структура, подобна на тази на жен­ския хормон естроген. Следователно, те могат да се свързват с естрогеновите рецептори. Мъжете, особено онези, които искат да изглеждат въз­можно най-мъжествени се притесня­ват, че телата им могат да бъдат увредени от тези имитатори на естрогена и ще загубят мускули, като в същото време натрупат мазнини. Много изследвания са показали, че това не се случва, а че соевия протеин не само е добър за мускулите, но притежава и други полезни ефекти. Сред тях са увеличено ниво на азотен окис благодарение на съдържанието на изофлавони. То дава страхотно напомпване, което съдейства на мус­кулите да растат. Също така повише­но ниво на растежния хормон, което се дължи на съдържанието на аргинин и лизин; подобрено мускулно въз­становяване поради наличието на антиоксиданти, и дори увеличена загуба на мазнини .