20 юли- почитаме паметта на Свети пророк Илия

44
Добави коментар
naskoki
naskoki

20 юли- почитаме паметта на Свети пророк Илия

Категории:

Любопитки

от anelia

Според Българската православна църква на 20 юли  се почита паметта на Свети пророк Илия, а празникът датира от ІV век и е наречен от народа ни Илинден.
Според народа той е господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките, освен това носи дъждове и така пази реколтата от суша. Затова старите хора съветват на празника да не се работи, за да не се разсърди пророкът и да изпрати буря.
Народната традиция забранява на хората да се къпят на Илинден в морето и реките, тъй като Свети Илия обичал “да си взема курбан” и човешка жертва.
По стародавна славяно-българска традиция, на този ден се устройват селски сборове с общи трапези, курбани, песни и танци.По времето на Илинден се гадае и за реколтата – ако гърми, то ще има суша и добивите няма да са добри. Единствено виното ще е хубаво. Правят се молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей – символ на сушата.
Празнуват и всички именници: Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка, Илинка и Илчо и най- модерен подарък за тях от техните близки и приятели е кошницата с вино или бира, сладкиши, 3 вида ябълки – зелена, червена и жълта, малка питка и сувенир – дървена икона.Честит празник на всички!