Източни тайни за красива коса | Красива…

3
Добави коментар

От векове жените в Арабския свят вместо традиционните шампоани за измиване на коса използват кисело-млечни продукти, които създават мастен слой, предпазващ косата от вредното въздействие на палещото слънце и изсушаващия вятър.

Полейте обилно главата си с кисело мляко, масажирайте малко и след това старателно изплакнете косата с топла вода. За да придадете допълнителен блясък на косата може да я изплакнете с вода, в която е разтворен лимонов сок или оцет.

Шампоан за мазна коса:

Разбъркайте в керамична купа 1 жълтък, 2 с.л. вода и половин ч.л. камфорово масло. Нанесете получената смес върху косата, разпределете равномерно и масажирайте малко главата. Изплакнете с топла вода. Ако косата ви е много дълга удвоете количеството на съставките.

Шампоан за суха коса:

Смесете 1 жълтък с половин ч.л. растително масло (зехтиново, кокосово или бадемово). Получената подхранваща смес възстановява косата и придава зашеметяващ блясък. Изплаква се с хладка вода. Двата домашно приготвени шампоана може да се използват и в качеството на маска, като за тази цел се оставят да действат в продължение на 20-30 минути върху косата, обвита с кърпа.

Смесете 1 с.л. горчица (на прах) с 3 с.л. мляко. Към тях добавете 1 яйчен жълтък, 1 ч.л. мед и 1 ч.л. бадемово масло. Нанесете получената смес по цялата дължина на косата и покрийте главата с кърпа. Оставете маската да действа в продължение на 30-40 минути, след което изплакнете косата с топла вода.

Разтворете 1 с.л. горчица (на прах) в 2 литра топла вода. С получения разтвор изплакнете косата. Отстранява мазния блясък и предотвратява бързото замърсяване на косата.

Маски стимулиращи растежа на косата

За да се радват на дълга и гъста коса жените в арабските хареми използвали смачкани ядки от сладки бадеми, смесени с мляко. За приготвянето на „чудодейната“ маска са необходими една четвърт чаша ядки от сладки бадеми и топло мляко. Смачканите на каша ядки се разбъркват с млякото, до получаването на консистенция на сметана. Бадемово-млечната маска се втрива в корените на косата два пъти седмично.

Джинджифиловата маска също стимулира растежа на косата. За да я приготвите ще ви трябват 1 с.л. ситно смлян джинджифил (може и на прах) и 1 супена лъжица сусамено масло или масло от жожоба. Желателно е да оставите маската да действа цяла нощ, като увиете косата си в мека кърпа.

Изсушените смокини отлично укрепват косата. Смачкайте 2-3 сухи смокини. В отделен емайлиран съд излейте 1 чаша мляко. Сложете смокините в млякото, разбъркайте добре, покрийте съда с капак и го поставете на котлона. Когато сместа заври, намалете котлона до най-слабата степен и оставете да ври на слаб огън до получаването на еднородна маса. След като изстине сместа нанесете една част от нея в корените, а остатъка разпределете по цялата дължина на косата. Увийте главата с кърпа и оставете маската да действа в продължение на 20-30 минути. Изплакнете маската с топла вода, след което измийте косата с един от „източните“ шампоани.

Маската от стафиди помага срещу косопад. Сложете в емайлиран съд шепа светли стафиди и залейте с 0,5 литра вряла вода. Затворете плътно съда с капак и го сложете да къкри на слаб огън в продължение на 10-15 минути. Оставете отварата да престои 2 часа, след което я прецедете в отделен съд. Смачкайте на каша стафидите и добавете 1 яйчен жълтък, 1 ч.л. течен мед, 1 ч.л. зехтиново масло и 1 / 2 ч.л. сол. Разбъркайте добре. Ако сместа стане много гъста добавете малко от отварата и разбъркайте. Нанесете получената смес на косата и оставете да действа в продължение на около час. Изплакнете маската с вода, след което измийте косата.

Кокосовото масло подхранва и укрепва косата. Придава блясък дори и на най-изтощената и суха коса. И то като всички останали масла се явява идеално средство за фиксиране на цвета и придаване на блясък след боядисване с къна и басма (традиционни източни бои). Нанесете кокосово масло по цялата дължина на косата и оставете да действа в продължение на 20 – 60 минути. След това измийте косата с „източен шампоан“.

За мека, гъста и дълга коса използвайте масло Amla (масло от индийско цариградско грозде). Чудодейното масло действа на косата, като вълшебен еликсир. Нанася се по цялата дължина на косата и се оставя да действа от 20 минути до 1 час, след което косата се измива с „източен шампоан“.