Тайният агент зад скока на Кралица Елизабет II | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
kbespalov
kbespalov

Тайният агент зад скока на Кралица Елизабет II
Професионалният парашутист Гари Конъри и актрисата Джулия Маккензи дублираха кралица Елизабет II във филма на Дани Бойл за откриването на Олимпиадата

29 Юли 2012 18:54
0

принтирай

|

текст

Малко жени биха се отказали от шанса да полетят с парашут от хеликоптера на Агент 007 Даниел Крейг – дори кралица Елизабет II не устоя на изкушението. След като минава 80-те и е вече пра-пра-баба, кралицата едва ли би се поблазнила от идеята да стане „момичето на Бонд”. Прекалено е възрастна за тази роля. Но когато тайният агент я кани в Двореца да го придружи за поредната секретна мисия, тя без никакво колебание приема предизвикателството. В резултат на което се получи най-коментираният епизод от забележителната церемония по откриването на Олимпийските игри на режисьора Дани Бойл. 

Това е първата филмова роля на Кралицата, но вчера се оказа, че цялата сцена е заснета само в един дубъл! ‘Тя е много добра актриса” – разкри режисьорът Дани Бойл. „Много е схватлива и не се наложи да снимаме втори дубъл. И не само това – тя и Джеймс Бонд си паснаха много добре”.

Идеята хрумнала най-напред на режисьора Дани Бойл, който я споделил с президента на Олимпийските игри Лондон 2012 Себастиан Коу и той го насърчил като му казал, че много му харесва. „Ако лорд Коу дори за миг се бе усъмнил в успеха, нищо нямаше да се получи” – признава Дани Бойл. Когато им разказах сюжета, те ме изслушаха сериозно, след това се засмяха и накрая обещаха да поискат съгласието на „Боса”. Посредникът се оказал личният секретар на кралицата – Едуард Янг, бивш съветник на лидера на консервативната партия Уйлям Хейг.

Всъщност истинският „таен агент” в конспирацията с кралския скок с парашута се казва Себастиан Коу. Той бил началник на канцеларията на Уйлям Хейг по времето, когато негов  съветник за връзки обществеността е Едуард Янг. Точна тази стара връзка се оказва решаваща за успеха на абсурдната идея на Дани Бойл. Едуард Янг (45) е завършил в Рединг и е работил като мениджър в Barclays Bank, преди да нагази в дълбоките води на политиката. Първоначално е съветник на министъра на финансите в сянка Франсиз Мод, а след това и на лидера на торите. През 2001 е назначен за директор на комуникациите в Granada TV, преди да поеме ролята си на секретар на кралицата в Бъкингамския дворец през 2007. 

Самите снимки са били направени през март и април в няколко зали из Бъкинкамския дворец и в покоите на Елизабет Втора. В тях са участвали и двете лични кучета на кралицата – Монти и Холи. Но всички сцени с вертолета са били снимани с дубльори. Когато настъпил моментът Елизабет Втора да се качи във вертолета, тя била заменена от актрисата Джулия Маккензи, който изпълнява ролята на Мис Марпъл в екранизациите по романите на Агата Кристи. Скокът с парашут пък е бил извършен от каскадьора Гари Конъри. Ролята на Джеймс Бонд беше поверена както обикновено на Даниъл Крейг. Режисьорът на церемонията по откриването на игрите Дани Бойл заяви, че с кралицата се работи много леко. Той поясни, че тя е много добра актриса и се е сработила много добре с Крейг.

В предварително записания клип кралицата приема Агент 007 в Бъкингамския дворец с думите: „Добър вечер, Бонд”. След което те излизат и се качват на хеликоптера, докато двете любими коргита на кралицата ги изпращат с недоумение. 

 

  Кралицата с радост приема поканата на Бонд за участие в секретната мисия на Олимпиадата

 В предварително записания клип кралицата приема Агент 007 в Бъкингамския дворец с думите: „Добър вечер, Бонд” 

 

 Гари Конъри, дубльорът на „Кралицата” се подготвя за драматичния скок над Олимпийския стадион в компанията на дубльора на Даниел Крейг – Марк Сътън (в средата)

 

 Тайната мисия на Нейно Величество: Бонд и Кралицата (Марк Сътън и Гари Конъри) скачат с парашут над стадиона

 

 

Джеймс Бонд и Кралицата в хеликоптера

Единственото възражение на кралицата по време на снимките е свързано с претенциите й с какво да бъде облечена. Естествено дори не ставало дума за бикини – любимото облекло на Урсула Андрес и Холи Бери. Кралицата поискала да бъде в „рокля с цвят на сьомга”.
В сцената в хеликоптера ролята на кралицата се изпълнява от актрисата Джулия Маккензи, станала известна с ролята си на Мис Марпъл. Секунди по-късно тя и Бонд скачат с парашута над Олимпийския стадион. А малко по-късно в кралската ложа се появява кралица Елизабет II, с абсолютно същата рокля.
Сцените в Бъкингамския дворец са заснети в Голямото антре, Източната галерия, Залата за аудиенции и Западната тераса и в тях участват дори любимите кучета корги на Нейно величество, включително и 13-годишния Монти – кучето на майка й. Едуард Янг разказа, че кралицата споделила с него след снимките, че тя „безмерно се радвала на своето актьорско преживяване”. 

Един от ветераните на Холивуд коментира така авантюрата на Дани Бойл: „Това е един наистина смел и едновременно с това брилянтен ход. Всички филмови изпълнения поемат риска да започнат като страхотна идея и в крайна сметка да завършат като пълен провал при срещата с публиката”. ‘Кралицата играе забележително и подобно на всички велики актьори – остана вярна на себе си”.

Смелчагата – дубльор

  Гари Конъри със своя „крилат костюм“ 

 

Гари Конъри е известен с това, че стана първият човек, който скочи от хеликоптер и се приземи без парашут на 23 май т.г. Той бе облечен само със своя специален „крилат костюм” и се приземи върху купчина от 18 600 кашона. Сега бащата на две деца споделя, че е осъществил мечата на живота си. ‘Имах щастието да седна на най-доброто място за най-грандиозното шоу, което видя целия свят” – споделя Конъри. 

Гари и дубльорът на Джеймс Бонд – Марк Сътън (41) тренирали тайно в продължение на четири месеца за своя скок, продължил едва няколко минути. В петък вечерта Гари облякъл „роклята в цвят сьомга”, същата като на кралицата в Кралската ложа на Олимпийския стадион, и бил откаран на летището Стейпълфорд, Есекс. Хеликоптерът се издигнал във въздуха точно в 20.50 ч. след това се насочил към източен Лондон и „увиснал” във въздуха на височина 500 м. След това дали знак за скок и двамата поели към стадиона. Сега Гари съжалява само за едно: „Много ми се искаше да запазя роклята. Но се оказа, че това не е възможно. Щеше да е страхотно да изляза с нея някоя вечер”. 

 

Temadaily

Тагове: кралица Елизабет II скок с парашут Дани Бойл агент 007