Блог за професионални ремонти и интериорен дизайн

2
Добави коментар

Наравно с поскъпването на електрическата енергия, търсенето на практичен електрически генератор нараства с главоломни темпове.
За съжаление, стандартното електрозахранване е крайно зависимо от природните стихии. Никога не можеш да бъдеш сигурен, че така очакваната почивка на вилата няма да бъде съсипана от ураган, паднало дърво върху жици или просто вандалска кражба на проводници.
В такива случаи единствената помощ, която може да се очаква е от собствен електрически генератор, неподвалстен на стихиите и напълно независим от държавната електроразпределителна мрежа.
За да не се оплетем в огромното многообразие на електрически генератори, които се предлагат на пазара, трябва в общи линии да се запознаем що за ’’животно’’ е това електрическия генератор.
Електрическият генератор се разделя на два основни типа: бензинов и дизелов. Дизеловият генератор е значително по – скъп от бензиновия, но за сметка на това е изключително надежден и живота му е (над 2 пъти в сравнение с бензиновия) далеч по – продължителен.

Изборът на електрогенератор трябва да бъдет основно съобразен със задачите, за които е предназначен да изпълнява. Ако смятате да монтирате генератор на вилата, който да ползвате само при аварийни случаи, то тогава подходящ избор за вас ще бъде бензиновият тип. В случай, че желаете напълно да се отървете от скъпите услуги на стандарното електрозахранване, то в този случай определено не трябва да се пестят средства и да се избере качествен дизелов генератор, който ще ви изплати многократно инвестицията.
Мощността на всеки един генератор зависи от неговите характеристики. Съществуват портативни генератори с мощност в границите от 0,7 до 6Kw, които лесно се побират дори в багажника на автомобила. Подобни генератори са способни да осигурят електрозахранване в продължение на 7-8 часа без нужда от презареждане. Подобен нискомощен генератор е незаменим при походи, на почивка, на лов и риболов.
Следващият клас електрически генератори са чуствително по – мощни и са от порядъка на 6-15Kw. Предназначени са за стационарно използване, но някои модели са съоръжени със специален теглич за автомобили. Подобни мобилни версии са изключително полезни при строителството на нови сгради, които все още не са прикачени към централното електроснабдяване.

Сред най-големите генератори има екземпляри, които са в състояние не само да снабдяват на 100% вашата хижа или работилница, но и цели улици с по няколко домакинства. Подобен електрически генератор се монтира предимно в отделни помещения, специално оборудвани за целта, а понякога и на самата улица. За нормалното функциониране на такива генератори трябва да се вземат някои предпазни мерки: не е препоръчително подобен генератор да се монтира на места с повишени нива на влага и прах, както и въздействие на пряка слънчева светлина, която може да окаже негативно влияние влияние върху нормалното функциониране на електрическия генератор.