Злато за България от SEO олимпиада 2012 | Bulgariator: за всичко и всички

10
Добави коментар
bodyrock89
bodyrock89

Тазгодишните олимпийски игри в Лондон бяха първите олимпийски игри, от 60 години насам, в които България участва и си тръгва без нито един златен медал. Въпреки тази отчайваща статистика, ние все пак имаме повод за радост, защото българският SEO отбор успя да се пребори със 114 държави и с колективни усилия да стане олимпийски шампион в международното SEO състезание организирано от Link Assistant – „SEO Olympics 2012”.
И докато НЕУСПЕХЪТ на българските спортисти е показателен за състоянието на спорта и спортистите ни, то УСПЕХЪТ на SEO специалистите е показателен за това как онлайн общността ни е в прогрес и в нея участват едни от най-способните, интелигентни и непокорни българи.

За читателите, които не знаят какво е SEO, ще поясня, че това е професията, науката и изкуството по оптимизиране на уебсайтове за търсещите машини, иначе казано, SEO оптимизаторът е човека, който класира даден сайт по-напред в Google. SEO оптимизаторът може да работи за себе си или по чужди проекти, като положението у нас обикновено налага двете неща да се съчетават. Въпреки това, българските SEO специалисти не се оплакват от липсата на бази и съоражения – те сами си ги осигуряват. Българските оптимизатори не се оплакват, че нямат последен модел масажиращ спа-стол – техните обикновено са придобили формата на долната част на гърба (или горната част на бедрата) от многобройните часове работа пред компютъра. Българските SEO специалисти не очакват държавата да им помогне, за да успеят, нито да им даде тлъста премия когато успеят.
Да оставим обаче философските разсъждения настрана за момент и да обърнем внимание на самото събитие.

SEO състезанието стартира на 30.07.2012 и приключи на 15.08.2012. През този период 114 държави, измежду които и България, се съревноваваха като изпълняваха различни SEO задачи, общо 5 на брой за цялото състезание, като всяка задача имаше 2 варианта – един по-лесен (SEO Greenie) и един по-труден (SEO Geek). За всяка изпълнена задача от даден участник се начисляваха точки на съответната държава, като по-сложните задачи даваха и повече точки. В началото, въпреки малкия брой български участници в сравнение с други държави, като Индия, САЩ и Бангладеш, България успя да се намести в топ 10 именно с решаването на сложните задачи. С всеки следващ етап от състезанието позицията ни се подобряваше, докато накрая не поведохме в състезанието, оставяйки след себе си основния претендент за титлата и три пъти по-многоброен отбор на Бангладеш. След последната задача България успя да затвърди първата си позиция със завидна преднина и така с общо 363 участници и 38185 събрани точки, спечелихме златния медал.

Освен златен медал в дисциплината „Най-много събрани точки”, ние си тръгнахме и с още два медала – сребърен медал в дисциплината „Най-много изпълнени задачи с повишена трудност” (на първо място се класира Великобритания, а на трето – Филипините) и бронзов медал в дисциплината „Най-бързо разрастващ се отбор” (първо място за Норвегия, второ за Албания).

Материалните награди в състезанието бяха 3 мобилни телефона iPhone 4S, по един за всяка страна победител. След приключване на състезанието, жребий определи по един участник от всяка страна, който да получи телефона. Щастливецът за България е Димитър Стайков (да си го ползва със здраве).

С победата си постигнахме две неща. Първо, доказахме, че тук се намират едни от най-добрите SEO специалисти в света и второ, разбихме мита, че българите сме страхотни индивидуалисти, но не успяваме да се сработим в екип. Именно работата в екип ни донесе победата. „Виновник” за това е най-големият форум за онлайн бизнес в българското интернет пространство – Предприемач.com, където посрещахме всяко изпитание заедно и се справяхме с него за броени минути.

Дано тази победа послужи като пример и вдъхновение за всички българи и да покаже, че когато се обединим, България наистина може да бъде над всичко и всички!