Ритник отзад или потупване по рамото | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Ритник отзад или потупване по рамото
Принципи на негативната обратна връзка (за началници)

27 Август 2012 18:36
0

принтирай

|

текст

Да се похвали доброто представяне е лесно, но от време на време някой в колектива има по-голяма нужда от ритник отзад, отколкото от потупване по рамото.
В тези случаи се налага да дадете своята негативна обратна връзка – но без да демотивирате или деморализирате другия.
Целта й не е да каже на някого какво да прави или как да го прави, а да подобри неговото поведение и да извади най-доброто от екипа.

Ето 10 прости правила как да става това:

1.Направете негативната обратна връзка в нещо извънредно и необичайно.
Когато работната среда се изпълни с критики и жалби, на хората престава да им пука, защото знаят, че каквото и да направят най-вероятно ще бъдат порицани. „Старая се да давам 7 позитивни коментара за всеки негативен“, споделя своята стратегия Дан Черути, генерален мениджър в IBM.

2. Не натрупвайте критиките
Промяната в поведението се постига по-лесно, когато негативната обратна връзка се дава на малки порции. Когато мениджърите натрупват проблемите, изчаквайки „удобния момент“, служителите лесно могат да  се „претоварят“.
„Най-добре е обратната връзка да се дава в реално време, или веднага след събитието“, обяснява Кейт Лудеман, специалист по мениджмънт.

3. Не използвайте обратната връзка за разтоварване от напрежението
Работата ви може би е потискаща и изнервяща, но въпреки, че вероятно бихте се почувствали по-добре, ако разтоварите собствените си проблеми и притеснения, изплюването на поредица от критични бележки няма да подобри поведението на колегата ви. Най-вероятно само ще предизвика негодувание и пасивна съпротива.

4. Не давайте обратната си връзка по имейл
Хората, които се стремят да избегнат конфронтацията, че често се изкушават да използват електронната поща като средство за пренос на отрицателните си оценки. Не го правете!
„Това е като да хвърлят ръчни гранати през стената“, казва легендарният електронен издател Джонатан Сейболд. „Имейлът е може лесно да подведе хората, а ако съобщението бъде копирано, е много лесно в играта да влязат други хора“.

5. Започнете с честен комплимент
Похвалите поставят разговора на подходяща основа и му дават положителен старт, според Сали Народик, консултант по мениджмънт, член на борда на директорите на компанията за суперкомпютри Cray.
„Ефективна обратна връзка се фокусира върху положителното, докато в същото време идентифицира областите за по-нататъшен растеж и по-добри резултати“.

6. Разкрийте корена на проблема
Усилията ви ще постигнат по-добър резултат, ако успеете да разберете как другия възприема ситуацията. Задаването на въпроси като: „Защо подходихте именно по този начин?“ или „Как бяхте планирали да се случат нещата?“ не само ви осигуряват перспектива, но могат да
доведат колегата ви до откриването на собствени решения и прозрения.

7. Слушайте, преди да питате?
Повечето хора не могат да възприемат критиките и да извлекат нещо от тях, освен ако преди това не почувстват, че са били изслушани. Ефективната обратна връзка означава да „обръщаш внимание на другия и да даваш своята обратна връзка по емпатичен начин, т.е. да „влезеш в обувките на човека“ и да му помогнеш да се настрои на вълна да научава нови неща“, казва Лудеман.

8. Задавайте въпроси, които стимулират повишаване на себеоценката
В повечето случаи хората съзнават, че имат проблеми и може дори да притежават някакви добри идеи за преодоляването им. Задаването на въпроси като „Какво смятате, че би могло да се подобри?“, „Как бихме могли да се справим още по-добре?“, предразполага другия да сподели тези идеи.

9. Тренирайте поведението, което бихте искали да видите
Негативната обратна връзка е безполезна, ако не предлага подходящ модел. Простото казване на другия какво, кога и как да прави е чиста загуба на време.

10. Бъдете готови да приемете обратната връзка на другия.
Ако наистина вярвате, че негативната обратна връзка може да подобри нещата, би трябвало да сте готови и да приемете такава. Всъщност, много малко неща са така ценни за мениджър колкото честната обратна връзка от служителите. Тя трябва да бъде ценена и окуражавана, вместо потискана и игнорирана.

 

източник: TIME magazine

Владимир Савов

Тагове: обратна връзка офис работен екип работна атмосфера шеф началник