Българска Федерация по конен спорт – БФКС

0
Добави коментар
yasoo
yasoo

Българската федерация по Конен спорт БФКС е създадена през 1914 година. Тогава е носила името „Български жокей клуб“ и чак след 1945 година е прекръстена на  „Българска федерация конен спорт“.

БФКС членува още от 1928 година в Международната федерация по конен спорт FEI а от 2010 година е съучредител на Европейска федерация по конен спорт.

БФКС развива следните дисциплини по конен спорт:

От 1924 година насам редовно взема участие в Олимпийските игри със следните дисциплини: всестранна езда,  прескачане на препятствия и обездка.

Най-добри постижения на Българската федерация по Конен спорт – индивидуално:

5-то място в Стокхолм, 1956 – ездач Генко Рашков с кобила Еуфория – по всестранна езда
5-то място в Москва, 1980 – ездач Цветан Дончев с кон Медисон – по всестранна езда
10-то място в Москва, 1980 – ездач Борис Павлов с кон Монблан – по прескачане на препятствия
13-то място в Москва, 1980 – ездач Никола Димитров с кон Валс – по прескачане на препятствия
20-то място  в Сидни, 2000 – ездач Росен Райчев с кон  Премиер Крю – по прескачане на препятствия

Най-добри олимпийски отборни постижения на БФКС

сребърен медал Олимпийските игри в Москва през 1980 година в дисциплината обездка
6-o място на Олимпийските игри в Москва през 1980 година в дисциплината прескачане на препятствия

БФКС организира дейността на конния спорт чрез “Жокей клуб” 1914 година , а в периода от 1948 година до 1958 година чрез “Републиканска секция по конен спорт”. След 1958 година ръководи дейността на конния спорт под името Българската федерация по Конен спорт – БФКС.

Българската федерация по Конен спорт има за цел да координира и насочва дейността по издигане равнището на спортното майсторство в областта на конния спорт и да създава условия за любителска езда, конен туризъм и други форми за възстановяване на населението на национално и клубно ниво, чрез привличане на обществеността, насърчаване на творческата активност и самоинициатива на специалисти, деятели, треньори, ръководители и любители, както и подготовка на висококвалифицирани специалисти.

Българската федерация по Конен спорт – БФКС ще се застъпва и ще отстоява пред държавните органи и трети лица за бързо и благоприятно решаване на всички въпроси, засягащи интересите на членовете на Федерацията по конен спорт, специалистите, треньорите, деятелите, ръководителите и любителите. Българската федерация по Конен спорт  ще защищава и отстоява техните права в областта на ездата и конния спорт.

Българска федерация по Конен спорт ще осъществява връзки и договорености за сътрудничество и обща дейност със сродни, федерации, асоциации, национални и чуждестранни съюзи, организации и търговски дружества за постигане на общи цели, ще осъществява връзки и обмяна на опит в областта на конния спорт за изучаване и използване на постиженията им.

Адрес: София, община “Средец”, бул. “Васил Левски” № 75
Телефони: 02/ 986 53 99; 02/ 930 06 03
E-mail: [email protected]
Уеб сайт: www.horsesportbg.org