„Панаир на куклите“ отново в София – Edna.bg

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Снимка:
Thinkstock

Столичен куклен театър ще открие новия сезон със 7-то издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“.

То ще се проведе от 16 до 22 септември 2012 г., съобщиха организаторите.

Програмата на фестивала е изпъстрена с повече от 30 спектакъла на родни театри и трупи от цял свят, сред които Англия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Чехия, Гърция, Словения и Хърватска, които ще се играят на сцените на Младежки театър „Николай Бинев“, театър „Българска армия“, театър „София“ и Столичен куклен театър.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община и програмата за Деня на София и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

И тази година спектаклите са разделени в няколко категории: представления за деца, семеен театър, представления за възрастни, както и улични спектакли с акробатични, музикални и много атрактивни номера. 

Те ще се играят на различни места в столицата: Южен парк, пред пилоните на НДК, парк „Заимов“, при подлеза на метростанция „Софийски университет“, градинката пред „Кристал“, на сцената ART SPACE на НДК, градинката пред Народен театър „Ив. Вазов“ и пл. „Света Неделя“.

Нов акцент в тазгодишното издание е проектът „Младите в театъра“ – това е реверанс към всички млади творци, на които „Панаир на куклите“ дава възможност да покажат своите представления пред фестивалната публика. Това са спектаклите „На ръба“ на театър АТОМ, „Деволюция“ и „Лебедово езеро“ на театър АТЕЛИЕ 313.

Куклени актьори и техните партньори на сцената – куклите, свързани в едно – представя фотаграфската изложба на Мария Ангелова – „Сливане“, която ще може да се види на 16.09.2012 до 22.09.2012г, пред Народен театър „Иван Вазов“ .

Официалното откриване на „Панаир на куклите“ 2012 ще се състои на 16.09.2012г. от 19:30ч. в салона на Младежки театър „Николай Бинев“ със забавното куклено шоу „Някои особености на… кукления театър“, на Варненския държавен куклен театър.

На 19 септември от 17:00 ч. в УКТ „НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ ще изнесе лекция известният полски драматург, театрален критик, историк и изкуствовед проф. Хенрик Юрковски.

В рамките на фестивала Столичен куклен театър като домакин ще се представи с три нови заглавия: премиерата на „СВЯТ/О“ с автор и режисьор, изключително нашумелия и с множество световни награди  Дуда Пайва от Холандия, „Къде отиваш конче“ от Рада Москова, с режисьор Емилия Цанкова, и „Приказка за скитника – крал“ по приказки на Карел Чапек, с режисьор Катя Петрова.