Живот с диабет – health.bg – Здравето от А до Я – Диабет – здраве, диабет, глюкоза, инсулин,

11
Добави коментар
boreca6
boreca6

Живот с диабет

health.bg
21-09-2012

Трябва ли да постигнем гликиран хемоглобин под 7% и кои са бариерите към тази цел?

Гликираният хемоглобин показва каква част от общия хемоглобин се е свързал с кръвната захар. Кръвната захар навлиза в еритроцитите и се свързва с хемоглобина. Процесът се нарича гликиране и е необратим. При здрави хора процентът на гликиране не надвишава 5,6. Процентът на гликирания хемоглобин показва средната кръвна захар за период от 2-3 месеца назад. Тъй като еритроцитите имат средно 120 дни живот, е препоръчително измерването на гликирания хемоглобин да се прави през 3-4 месеца. Спазването на диета няколко дни преди измерването няма да промени реалните му стойности.

– Каква е стойността на вашия гликиран хемоглобин? …? – Трябва ли да се стремите да достигнете стойностите, които вашият лекар е препоръчал?

Диабетът може да бъде само състояние, с което вие живеете, ако контролирате добре вашите захари. Редица проучвания са доказали, че ако поддържате гликиран хемоглобин в границите на нормата (HbA1с≤7%) в първите 5-10 години от появата на диабета, рискът от развитие и напредване на вече появили се усложнения може да бъде намален в значителна степен. Това е от изключителна важност за вас, за да живеете дълго и качествено. Диабетът може да бъде победен тогава, когато го контролираме!

Какво ни пречи да постигнем добър контрол на диабета? – Липса на убеденост, че добрият контрол е важен? Мотивация? … НЕ, защото знам какви са ползите! Искам да живея добре! – Страхът от хипогликемии (ниска кръвна захар)? … Да! Ако не хапвам постоянно през деня, често ми премалява от глад, разтрепервам се и се изпотявам. Понякога през нощта се събуждам изпотен, сънувам кошмарни сънища, а на сутринта съм с главоболие. Когато си измеря кръвната захар в такива моменти, тя е под 4 ммол/л и това силно ме притеснява. Предпочитам да бъда с по-висока захар, но да съм спокоен!

Спадането на кръвната захар под 4 ммол/л наричаме хипогликемия. Тя носи сериозен риск за вашето здраве. Хипогликемията е една от бариерите за постигане на добър контрол на диабета.

От една страна, и лекарят, и пациентът се стремят да поддържат ниски стойности на кръвната захар, за да предотвратят развитието на съдови усложнения. От друга страна, е важно да се осигури и безопасност за пациента, като се избягва рискът от поява на хипогликемии. Страхът на пациента от хипогликемия често пъти е по-голям от страха от развитие на усложнения в резултат на високата кръвна захар. При често повторение на хипогликемичните епизоди пациентът развива чувство на тревожност.

30% от пациентите със захарен диабет тип 2 докладват за увеличено чувство на страх след преживяна умерена хипогликемия. 84% от пациентите със захарен диабет тип 2 докладват за увеличено чувство на страх след преживяна тежка хипогликемия.       Признаци: световъртеж, силен глад, сърцебиене, замъглено зрение, намалена концентрация, раздразнителност, разтреперване, главоболие, изпотяване, обща слабост. Признаци на нощна хипогликемия: нощни изпотявания, неспокоен сън, кошмари, сутрешна умора, сутрешно главоболие, висока сутрешна кръвна захар (реактивна хипергликемия – висока кръвна захар).     Общи препоръки: • Винаги носете захар в себе си! • Не пропускайте и не закъснявайте с храненето. • При необичайна физическа активност приемете допълнително въглехидрати. • Внимавайте с алкохола – той може да причини хипогликемия! • Информирайте вашите близки за риска от хипогликемия и как да ви помогнат при нужда. • При нощна хипогликемия измервайте кръвната захар преди лягане и периодично през нощта.

Говорете с вашия диабетен екип как да намалите риска от хипогликемии!

бутони за социални мрежи