Видове херниация – симптоми и причини за нейното възникване

1
Добави коментар
mariaframar
mariaframar

Херния е проблем, който е причинен от отслабване на мускулите на коремната стена. Това е много болезнено състояние, което може да засегне както деца, така и възрастни. Причините, които предизвикват появата на херниация са генетични или в резултат от вдигане на тежки предмети и напрежение в тази област на тялото. Поради слабостта на коремната стена, някои вътрешни органи, особено червата излизат през перитонеума. Този вид херния не е опасна, тъй като органите могат да бъдат наместени обратно на обичайното им място. Въпреки всичко, никой не може да гарантира, че тези органи ще останат на мястото си без хирургическа помощ. Съществува и друг вид херниация, наречена затворена херния. При тези случаи, може да се стигне до усложнения включващи, образуването на гангрена породена от нарушаване на кръвоснабдяването. Този вид пролапс се нуждае от хирургическа интервенция. Съществуват пет вида хернии които включват: – Бедрена херния – херниацията се случва в близост до мястото където феморалната артерия преминава от крака към торса. – Ингвинална херниация – представлява излизане на тъкани или част от органи през ингвиналния канал; – Пъпна херния – излизане на тъкани през пъпния пръстен; – Хиатална херния – навлизане на част от органи в областта на гръдния кош; – Постоперативна херниация – излизане на част от тъкани или органи през оперативна рана;

Още за общата картина на заболяването и видовете херниация, можете да прочетете в публикуваните материали в здравен портал „Фрамар“.

Бедрена херния

Бедрената херния е вид херниация на коремната стена, която се характеризира с излизането на коремни органи през феморалния канал. Обикновено се образуват издутини под ингвиналните гънки, около средата на бедрото. Среща се много по-често при жените. Този вид херниация предизвиква усложнения свързани с притискане, което изисква спешна лекарска намеса. Лечението протича чрез хирургическа операция.

Ингвинална херния

Този вид херниация представлява 75% от всички коремни хернии. Среща се 25 пъти по-често при мъжете, отколкото при жените и се категоризира в два вида: директна ингвинална херниация и непряка ингвинална херния. И двата типа изглеждат като издутина в ингвиналните гънки и могат да бъдат третирани по един и същ начин. Непряката ингвинална херния се спуска от корема, следвайки пътя по който тестисите слизат в скротума. Обикновено този вид херния се появява във всяка възраст, но по-често се среща при по-възрастните хора. Директната ингвинална херния се появява в място, където коремната стена е по-слаба и рядко навлиза в скротума. Този вид херниация обикновено се появява в при хора в средна и по-напреднала възраст.

Пъпна херния

Пъпната херниация настъпва, когато отвор в коремната стена не се затваря напълно. Този вид пролапс обикновено се забелязва при раждането на бебето като изпъкване на пъпа. Ако подутината е малка, хернията се затваря постепенно когато детето навърши две години, но ако е по-голяма и не се затваря ще се наложи хирургическа намеса. Пъпната херниация може да се появи и в по-късен етап от живота, най-вече при жени на средна възраст, които са раждали, както и при възрастни хора.

Хиатална херния

Това е вид херниация, която се случва когато част от стомаха навлиза в хиатуса /диафрагма/. Това е отвор, който разделя коремната от гръдната кухина. Хиаталната херния може да бъде причинена от травма, вродена слабост на съединителната тъкан и повишаване на вътрешнокоремното налягане. По-често, този вид херниация се среща при хора над 50 годишна възраст и при пушачите. Лечението протича с операция, но съществуват и много естествени средства за премахване на този здравословен проблем.

Постоперативна херния

Това е вид херниация, при която лечението протича доста трудно. Появява се, когато стара хирургична рана не се третира правилно или не е напълно излекувана. Тъй като тъканта вече е отслабена от преминалата операция, повечето лекари предпочитат лечение чрез лапароскопски методи.

Признаци и симптоми на херниация

В ранен етап, симптомите при херния се свеждат до поява на изпъкнали структури, които могат да бъдат избутани отново на обичайните им места. Колкото по-голяма е хернията, толкова симптомите, които предизвиква са по-очевидни. – Вродена диафрагмална херния – цианоза, респираторен дистрес, издаване на звуци от червата и др; – Травматична диафрагмална херниация – коремна болка, усложнения на сърцето, болка в гърдите, задух, остра дихателна недостатъчност и др.; – Неврологична диафрагмална херния – болки в гърдите и затруднено дишане; – При плъзгаща хиатална херниация признаците са като при гастроезофагеална рефлуксна болест или нейните усложнения. – Около пет на всеки сто деца страдат от ингвинална херния. Тя се появява при новородените деца в резултат от слабост в коремната стена. Понякога този вид херниация е видима само когато бебето плаче, кашля или има напрежение по време на движение на червата; – При ингвиналната херния се усеща болка и дискомфорт в слабините, особено при навеждане, кашляне или повдигане на тежки предмети. Понякога се наблюдава подуване в областта на скротума около тестисите при мъжете, когато коремни органи /най-често червата/ се спускат в скротума;

Съвети за облекчаване на състоянието при херниация

Освен оперативната намеса, можете да следвате някои съвети, които ще помогнат при облекчаване на симптомите на херния, които включват: – Спрете цигарите – препоръчително е да се спре тютюнопушенето, защото то увеличава секрецията на киселини и намалява отделянето на слюнка, която помага за защита на тъканите на гърлото; – Избягвайте употреба на кофеин и алкохол. Кофеина увеличава производството на стомашна киселина, увеличава стреса и напрежението. Консумацията на алкохол води до повишено производство на стомашни киселини; – Хранете се здравословно – балансирана диета може да помогне при лечение на хиатална херния. Консумация на здравословни храни ще допринесе за намаляване на теглото, предотвратяване на киселинен рефлукс. Избягвайте мазните храни, което ще улесни значително храносмилането; – Хранете се често с малки порции храна, което ще ви предпази от подуване на стомаха и напрежение на коремната стена; – Носете свободни дрехи – това ще предотврати упражняването на натиск върху корема и гърдите;

Лечение на при поява на херниация

Херния е проблем, който може да бъде лекуван. Операцията протича, докато пациента е под местна или обща упойка. Въпреки, че е безопасна, този вид манипулация не се препоръчва за всички пациенти. Тези фактори включват възраст, здравословно състояние и вида на хернията. Усложнения могат да възникнат ако пациента е пушач или алкохолик. В зависимост от факторите, пациентите могат да бъдат в състояние да напуснат болницата още на втория ден след операцията. Ако настъпят усложнения обаче, те трябва да бъдат хоспитализирани за повече от три дни. Има два начина за отстраняване на херниация. Първият начин се нарича херниорафия. Тази процедура ще направи възможно връщането на червата в нормалната им позиция и ще укрепи коремната стена. За по-големи хернии се използва херниопластика. Тази процедура включва използването на пластмасова или стоманена мрежа, която се добавя към коремната стена. Като цяло всички видове хернии трябва да бъдат лекувани, освен ако други заболявания, направят операцията опасна. Хирургически колани, могат да бъдат от полза за облекчаване на състоянието, когато хирургическата интервенция не е възможна или трябва да бъде отложена. Не забравяйте, че те никога не трябва да се използват при бедрена херния. Избягвайте дейности, които увеличават вътрешнокоремното налягане, и които могат да предизвикат увеличаване размера на хернията.