Здрава и красива коса през есента | Красива…

1
Добави коментар
Petyya
Petyya

Смяната на сезона изисква повече грижи за косата
Лятото бе дълго и горещо, слънцето дълги часове галеше косите ни и това далеч не им помогна. Поглеждайки се в огледалото виждаме как цветът име помътнял, косъмът не е така лъскав и еластичен и косопадът значително се е засилил. Така е при всяка смяна на сезони. Целият организъм страда – вътрешно и външно. А хубавата коса е израз на вътрешно здраве и залог за добро самочувствие. Има някои важни неща, които трябва да съблюдаваме при настъпване на есента:

Балансирано хранене

с храни, богати на витамини, протеини, минерали и цинк. Цинкът стои в основата на борбата с косопада. Хапването на боб, грах, слънчогледови семки, бадеми, кафяв ориз, мляко, говеждо и пилешко месо, яйца, и всякакви морски глезотийки ще достави на организма нужното количество цинк.

Рибата, освен на цинк е богата на Омега 3 киселини и витамин В. Витамин В в комбинация с витамин С се грижи за здравината и плътността на косъма, като го предпазва от цъфтеж и накъсване. А с есента, и с възрастта, косъмът става по-податлив на накъсване и плътността му намалява.

Киви, портокали, лимони, магданоз, грейпфрут е хубаво да присъстват в менюто ни всеки ден.

Течности

След дългото лято и многото часове излагане на слънце, след многократното съприкосновение с морска вода, косата е силно дехидратирана. А тайната на красотата е в хидратацията.

Затова, макар през есента и зимата да не изпитваме така силно жажда, течностите са необходими, както за здравето на косата, така и за общото здраве.

Някои твърдят, че дневно са необходими поне литър и половина вода, други специалисти пък застъпват идеята, че всеки организъм е различен. Важното е – не допускайте да изпитате жажда, това е сигурен знак, че вече дехидратацията е започнала.

Миене

Водата е полезна, но не прекалено, що се отнася до миенето. Честото миене е сочено от дерматолози и коафьори за една от причините за косопад. Затова косата трябва да се мие не прекалено често, съобразявайки се с типа и. Колкото по-хладка вода се използва за измиване, толкова по-здрава ще бъде косата. Има теория, според която чешмяната вода е прекалено твърда и някои специалисти препоръчват при проблемен скалп да се използва преварена или минерална вода.

И докато спорът минерална-чешмяна вода е полюсен, то всички са единодушни относно използването на козметика и стилизиращи продукти.

Намалете химията

Което не означава, че непременно трябва да се използва домашен сапун, но при всички положения медицинският шампоан е по-добър от масовия.На пазара има и много шампоана, базирани изцяло на природни продукти. Боядисването също трябва да се прави, колкото е възможно по-рядко и с бои, съдържащи натурални оцветители.

Единственото, което може да е в повече е масажът. Масажирането на скалпа стимулира кръвообращението и заздравява корените. Затова всяко нанасяне на шампоан е добре да става с лек масаж, в продължение на 2-3 минути.

Изсушаване

Забравете сешоара!

А ако все пак не можете без него, било то за оформяне на прическа, било то, защото косата ви съхне бавно или е прекалено студено. В такъв случай настройте струята на възможно най-слабо и изсушавайте отдалеч, поне на петнадесет сантиметра от главата. Винаги, когато е възможно оставяйте косата ки да изсъхне естествено, като преди това задължително трябва да бъде добре подсушена с хавлиената кърпа. Разресването на мокра коса води до накъсване

 Ако все пак разресването е необходимо, то е препоръчително да се прави много внимателно и то след нанасянето на подхранващи и заздравяващи косъма масла. В противен случай косопадът се усилва.

Маски

Особено полезно е в началото на есента, а и през целия сезон, веднъж седмично или поне два пъти месечно да се нанася подхранваща маска, богата на витамини и минерали. Маските и балсамите, които съдържат природни освежаващи съставки, например водорасли, са изключително подходящи. Могат да бъдат приготвяни и домашни маски от натурални продукти.

Есенна подхранваща маска за коса

Две парчета печена тиква се пасират на каша, към която се добавят 2 жълтъка, 4 супени лъжици мед и 10 капки коняк. Леко подсушената коса се намазва с тази смес и след около 40 минути се измива обилно с вода.