Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Протеин и аминокиселини преди и след тренировка

42
Добави коментар
HELPA
HELPA

Прием на протеин и аминокиселини

Трябва ли да пия протеин на прах и аминокиселини преди и след тренировка ®

 

  Всеки сериозно спортуващ знае ,че след тренировка прием на протеинов шейк е абсолютно задължително,за  изграждане на мускулна маса,  увеличаване на силата и по-бързото възстановяване .

 

Метаболитен прозорец съществува веднага след тренировка, и той има голямо влияние върху тренировъчния успех.Независимо дали става въпрос за спортовете за издръжливост, или се опитвате да увеличите мускулната маса, който не използва тази метаболитна промяна, рискува да се лиши от добри резултати и напредък.

 

Кога да пия протеин на прах

Златния Час-Метаболитен прозорец след тренировка

 

Между 15 минути и 45 минути, има 600% увеличение на глюкозата и синтеза на протеини! 

   От 15 минути до 45 минута след тренировка е най-доброто време в което можете да подобрите синтеза на протеини и въстановяването на гликоген. След 1 час, ще сте загубили този потенциал а след 2 часа, инсулиновите рецептори стават резистентни към инсулин и в този момент, има 100% отрицателен протеинов баланс.По този начин, без хранителна подкрепа / прием на протеин / в този непосредствено следтренировъчен период, всъщност можете да загубите мускулна маса .Всичката, упорита работа във фитнес залата е абсолютно загубена поради факта че оптималното следтренировъчно хранене /protein shake / за пореден път е било подценявано, за своя потенциал да стимулира анаболно състояние от гледна точка на възстановяването на гликогена и синтеза на protein.

 

Кога „лошото момче“ инсулин ни е приятел ?

Как действат следтренировъчните добавки ?

 

 

   Това, което много хора не осъзнават, е, че самият protein shake също стимулира отделянето на инсулин, това има значение след тренировка.Инсулина стимулира транспорта на аминокиселини в клетките за синтеза на протеини,и възстановяване на мускулите. Суроватъчен протеин изолат [WPI] по-специално е мощен стимулатор на инсулин и е важен компонент при следтренировъчните добавки .Инсулинът се приема обикновено като „лошо момче“ и по същество, трябва да се контролират инсулиновите нива, ден след ден, за да попречите на развитието на много хронични заболявания като диабет,сърдечни заболявяния и наддаване на тегло. Въпреки това, в  следтренировъчния период, инсулина е ваш приятел и може да ви помогне да увеличите мускулната маса и да се попълни гликогена бързо.Инсулина ще помогне за увеличаване транспорта на глюкоза в клетките на 600%, както е показано по-горе и да се увеличи амино киселинния транспорт до мускулните клетки с 50% , да се стимулира производството на ензими, отговорни за синтеза на протеини с до 67%.

 

Още една причина „лошото момче“ инсулин да ви е приятел!

 

 

    Кортизолът е хормон на стреса освобождава се, когато тялото ви се бори с инфекция, или ако сте гладни,на диета или след усилени тренировки.Кортизолът е противника на инсулина, след тренировка Кортизолът има антагонистичен ефект към инсулина и прави неща противоположни на това, което прави инсулина. Кортизола разгражда аминокиселини, като глутамин и аланин от мускулите, така че те да могат да се превърнат в глюкоза при нужда по време на много интензивни и тежки тренировки.Ето защо е важно да приемате аминокиселини и протеин и преди тежка интензивна тренировка.Гликогена може да се използва в черния дроб до освобождаване на глюкоза.Не забравяйте, че вашият мозък зависи от глюкозата за да функционира нормално. Тя трябва да бъде предоставена на всяка цена, дори ако това означава загуба на мускулна маса. Гликогена може да намали нивата си бързо по време на интензивни упражнения и  в действителност да бъдат изчерпан в рамките на 20 до 90 минути-в зависимост от фактори като възръст,пол,килограми,здравословно състояние,моментна спортна форма….и т.н. Когато гликогена намалява, кортизол [заедно с епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин)] ще се увеличи за да се гарантира адекватно предлагане на хранителни вещества за мозъка и клетъчни функции.Важно е да се разбере, че тежките интензивни тренировки  са катаболен процес който води до тъканно съкращаване.За да започнете анаболен процес след тренировка, трябва да се сложи край на този процес тъканно разграждане непосредствено след тренировка,като се приемат аминокиселини , (ВСАА), Суроватъчен протеин и глутамин в следтренировъчния protein shake.

След тренировъчните добавки са  предназначени да помогнат нивата на инсулин да  се увеличат,за да се подпомогне процеса на възстановяване ,като се стимулира синтеза на протеин,и улесни транспорта на аминокиселини до мускулните клетки.

Прием на аминокиселини , (ВСАА), Суроватъчен протеин и глутамин в следтренировъчния шейк,е просто задължителен ако уважавате труда си в залата!

 

Защо е много полезен  прием на протеин и аминокиселини преди тренировка:

 

 

 

Ползи от прием на протеин и аминокиселини преди тренировка

 

Прием на протеин, и  аминокиселини с разклонена верига (ВСАА), ще помогне да тренирате по-интензивно ,като сте сигурни че мускулите ви ще имат достатъчна подкрепа за тези яки тренировки. Това важи особенно при напреднали при които мускулната маса е солидна и трябва много протеин за поддържането и .Но не по-малко важно е за хора, коита сега започват или са били прекъснали тренировъчния процес и сега се завръщат в залата.Причината е по-бързата адаптация към натоварването .

Примането на протеин и аминокиселини преди тренировка увеличава синтеза на белтъчини и така допринася за по-бързото им усвояване от мускула. Това повишение на аминокиселини в кръвта също ще помогне за предотвратяване на прекомерно разграждането на мускула по време на тренировка. Предпазва от мускулен катаболизъм и намалява значително нивото на кортизол.

 

Как да пия протеин

Изводи

     

    Важно е, и е добре, да се взима и преди и след тренировка протеин и аминокиселини ,защото хранителните  вещества, които поемате около тренировката са от основно значение за вашето развитие и усъвършенстване на тялото . Ако пропуснете прием на protein, бцаа и комплексни аминокиселини преди тренировка, пропускате възможност да тренирате по-тежко и интензивнои да дадете основа за намаляване на след тренировъчния катаболизъм (мускулен разпад).

    Ако пропуснете обаче прием на аминокиселини , (ВСАА), Суроватъчен протеин и глутамин в следтренировъчния шейк,затваряте златна възможност за по-добро развитие и възстановяване.Дори и да сте тренирали добре, сте свършили работата наполвина.Няма напредък без добро възстановяване !Независимо дали целите са мускулна маса,отслабване,изчистване на мазнините или издържливост,не пропускайте Златния Час-Метаболитен прозорец.

Една от най-често срещаните грешки е при трениращите ,които искат да отслабнат и изчистят мазнините е да пропускат прием на протеин и аминокиселини след тренировка,с мотива че не искат да приемат допълнителни калории,особенно след тренировка.“

Потил/а съм се толкова много да изгоря калории и сега да приемам допълнително и то точно след тренировка“-Грешка-и то голяма!Ако искате да ускорите обмяната и да заредите мускулите,за да сте тонизирани и силни през целия ден,просто започнете веднага след тренировка!

 

Информация за протеин и аминокиселини: