Ноктопластика – UV гел или акрил

46
Добави коментар
velkoto
velkoto

Плюсове и минуси на ноктопластиката с UV гел и акрил

Всяка дама има различни причини да избере ноктопластиката, като начин да се радва на красив, здрав и дълъг маникюр. Често повода е някакво специално събитие, като бал или сватба, но може и просто да искаме да имаме хубави нокти, а да не можем да ги постигнем по естествен начин. Ако вече твърдо сте взели решението да си направите ноктопластика, пред вас стои въпроса на какъв вид да се спрете, като салоните предлагат поставянето на UV гел или на акрил. Тази статия има за цел да представи плюсовете и минусите на двата метода, така че да можете да вземете по-лесно правилното за вас решение.

Акрилът е много популярен материал и се използва от години в козметичната индустрия, а здравината е едната от основните причини за популярността му. Принципът на поставяне е следния: акрилът под формата на полимер на прах се смесва със специален течен мономер и се нанася върху ноктите ви, така че да се създаде твърдо покритие. След това сместа се втвърдява от контакта с въздуха и новия нокът се оформя.

Според специалистите гелът предлага здравината на акрила, но и естествен вид на ноктите. Принципът на поставяне включва нанасянето на основа, няколко тънки слоя гел, като всеки отделен слой се втвърдява, след като се изпече във UV фурна за няколко минути, преди да се нанесе следващия. Както виждате при поставянето на ноктопластика и с гел и с акрил протичат различни химически процеси, за да се свържат използваните материали с естествения ви нокът, но принципите им са коренно различни.

И с двата вида ноктопластика се постигат сходни резултати, тъй като се използват за удължаване, заздравяване и подобряване на външния вид на естествените ви нокти. В следващите няколко реда от настоящата статия сме изредили основните предимства и недостатъци на двата метода, за да ви улесним в процеса на вземане на решение.

Предимства на ноктопластиката с акрил

Основно предимство на този метод е, че ако счупите някои от ноктите с този вид ноктопластика, то лесно можете да го оправите в домашни условия. Също така акрилът е лесен за сваляне и не представлява проблем за никой професионален маникюрист, тъй като ноктите киснат в ацетон, а не се пилят, което означава, че са по-здрави след свалянето на ноктопластиката. Акрилът е изключително здрав материал и затова, ако е поставен правилно и се грижите добре за ноктите си, издържливостта му е много голяма.

Недостатъци на ноктопластиката с акрил

Ако не е направена правилно, този вид ноктопластика е възможно да увреди основата на нокътя и така да се улесни размножаването на гъбички и бактерии в този участък. В зависимост от умението на манкюристката, акрилните нокти може да изглеждат не така естествено, като тези с гел. Тъй като поставянето на акрил е свързано с използването на силни химикали и отделянето на изпарения, се препоръчва този метод да се избягва от бременни.

Предимства на ноктопластиката с гел

Ноктите направени с гел изглеждат по-естествено и са по-лъскави от направените с други методи. Ноктите се изграждат много по-бързо с гел, отколкото с акрил и процесът отнема много по-малко време. При поставянето на такъв вид ноктопластика не се отделят вредни изпарения, като при акрила и затова този метод се счита за по-безопасен и щадящ за околната среда.

Недостатъци на ноктопластиката с гел

Маникюрът направен с гел не е толкова издръжлив, като този от акрил. Също така, ако счупите нокът е почти невъзможно да го оправите в домашни условия, а ще трябва да посетите маникюристката си. При премахването на гела е необходимо той да се изпили с пиличка, което означава, че се отнема слой и от естествените ви нокти, което удължава периода на възстановяване след това.

Преди да вземете каквото и да е решение е добре да се посъветвате с професионалист, да видите как стоят вече направените нокти на ваши познати и да видите какви варианти се предлагат, тъй като някои маникюристки ползват комбиниран метод на прилагане, който съчетава здравината на акрила с естествения вид на гела.