Тройно шоколадов чийзкейк | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

1
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Тройно шоколадов чийзкейк
От: Наталия Димитрова

Повод:

 

Прочетено: 1033
Оценка: 3.00
Препоръчано: 1

200 гр какаови маслени бисквити
50 гр разтопено масло
500 гр крема сирене
3 яйца
250 мл заквасена сметана
170 гр пудра захар
1 ванилия
2 с.л. брашно
200 гр млечен шоколад
150 гр черен шоколад
100 мл течна готварска сметана
200 гр пресни малини, къпини и/или ягоди за украса

 

Фурната се включва да загрее на 180 градуса.
Бисквитите се натрошават добре или се смилат в блендер. Към тях се прибавя разтопеното масло и се разбърква добре до получаване на бисквитена каша. Кашата се разстила по дъното на тавичка с махащи се стени и хубаво се притиска с лъжица. Пече се в загрятата фурна за 5 мин, след което се изважда и се оставя настрани да изстине.
Яйцата се разбиват със захарта до гладка смес. Прибавя се брашното и ванилията. После с разбиване на части се прибавят крема сиренето и заквасената сметана до получаване на гладък крем.
Шоколадът се разтапя на водна баня на котлона и се прибавя към сирене сместа. По желание може да се добави и 100-150 гр течен шоколад. Разбива се добре, след което сместа се изсипва в тавичката върху бисквитената подложка. Пече се на 180 градуса за 45-50 мин, като по време на печенето може да се покрие за известно време с фолио, за да не загори повърхността. Готово е, когато центърът продължава да е леко течен при разклащане. Сладкишът се вади от фурната и се оставя да изстине напълно, след което се поставя в хладилника да се охлади напълно за няколко часа или една нощ.
За приготвянето на шоколадовата глазура течната сметана се слага на котлона да заври и към нея се прибавя на парченца черния шоколад. Бърка се до пълно разтапяне на шоколадовата смес. Тортата се вади от формичката (стената на тавичката се маха). С лъжица се излива шоколадовата глазура, като първо се маже внимателно по ръба и стените, след което целият остатък се излива и разпределя равномерно отгоре. Докато още не е стегнал кремът тортата се украсява с измити и добре подсошени пресни плодове по желание – къпини, малини, ягоди и пр. Поставя се обратно в хладилник за час.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ