Пигментни петна – как да ги премахнем? | Красива…

2
Добави коментар
Petyya
Petyya

Пигментните петна за разлика от луничките са придобит козметичен дефект – при бременност, изгаряне от слънце, старчески, от акне, от капиляри и при хронични вътрешни заболявания. Как да премахнем пигментните петна?

Проблемът с хиперпигментациите съпътства голяма част от живота на жените. Проблемът се утежнява с възрастта, защото след 40-годишна възраст, 1 от 3 жени има хиперпигментации, като 90% от жените над 50 години са засегнати. 
В Европа, от жените над 25 са засегнати от кафяви петна или мелазма (тип хипермеланоза в отговор на 2 фактора: хормонална стимулация и UV лъчиста стимулация). Хиперпигментацията представлява локализирани или дифузно разположени кафяви петна.

Различават се няколко типа:

Лентиго – представляват гладки кафяви петна с ясно очертани граници, които се появяват в участъците, изложени на слънце.Дължат се на често повтарящи се излагания на слънце и се увеличават с напредване на възрастта.

Хиперпигментация след възпаление – представляват остатъчни хиперпигментни петна, които персистират след лечение на различни дерматози (акне, инфекциозни и възпалителни дерматози). Те се срещат по-често при тъмните фототипове и след слънчева експозиция.

Фототоксични реакции – някои случаи на хиперпигментация могат да се причинят от фототоксични реакции, свързани с употребата на парфюми или лекарства.

Пигментните петна често изпъкват над повърхността на кожата, тъй като при появата им се удебелява роговият слой. Дори през лятото да сте използвали крем със слънцезащитен фактор минимум 15 и да избягвате употребата на кремове с ретинол, който повишава фоточувствителността на кожата, пак има голяма вероятност да сте с пигментирана кожа през есента. Използвайте изсветляващите козметични продукти. При постоянен и по-сериозен проблем има различни методи за борба с пигментните петна: химически пилинг, криоапликация (терапия с течен азот), фототерапия, лазерни процедури и т.н., които са подходящи за студените месеци от годината. 

Чудесна профилактика срещу пигментни петна е консумацията на храни, богати на витамините С и РР (магданоз, зеле, домати, боровинка, шипка, патладжан, картофи, фасул, кайсии, вишни и праскови). 

Козметика срещу пигментни петна:

Крем за равен тен Idealia Pro от Vichy

Първият крем, който коригира в дълбочина всички типове тъмни петна за равен и сияен тен. Идеален. Дори за чувствителна кожа. Иновация – 11 патента: [DRM-Bright + LHA]. Първото поколение активни съставки, въздействащи върху откритите от учените на Vichy най-дълбоки причини за поява на тъмни петна: фибробластите и тяхната среда в дермата. Безвредни за естественото поведение на меланоцитите. Технология с цялостно въздействие върху всички причини за поява на тъмни петна: DRM-Bright + LHA – кератолитично действие, което стимулира обновяването на клетките за заличаване на вече формираните тъмни петна на повърхността на кожата, еперулин за защита на естествената среда на фибробластите, където се намират капилярите и за предотвратяване образуването на капилярни петна, процистеин +, витамин С за защита на фибробластите и предотвратяване появата на пигментни петна. 

Серум с бързо действие Idealist Even Skintone Illuminator от Estee Lauder

Серум с интензивно, но и с нежно действие, без мазнини, включвайки ексклузивната Triple-Optic Technology, която моментално озарява кожата. Серумът включва още ексклузивната CorrectTone Technology, комплекс с мощно действие и тройно действие посредством високоефективни съставки за борба с тъмните петна, мощни антиоксиданти и успокояващи съставки .Сега всяка кожа може да изглежда свежо, чисто и с равномерен тен.

Депигментираща грижа D-Pigment от Avène

Предизвикателството, предприето от дерматологични лаборатории Avène: да предложи трио от депигментиращи активни съставки, които са едновременно ефикасни и добре толерирани от кожата. Трио от допълващи се и синергично действащи активни агенти: меланид (0,5%), ретиналдехид (0,05%) и пре-токоферил (0,1%) и термална вода Avène. 

Депигментираща грижа – лек крем, 30 мл 

Лека, бързо попиваща текстура, обогатена с матиращи пудри в отговор на нуждите на нормалната към комбинирана кожа. Кожата е нежна и матирана. За нормална към смесена кожа. 

Депигментираща грижа – обогатен крем, 30 мл
Мека, кадифена текстура, подходяща за суха и много суха кожа. Подхранващ защитен ефект, благодарение на включените растителни масла (включително вечерна иглика) и хидрофилна гелна фаза, обогатена с хидратиращ глицерин. Кожата е с усещане за мекота и комфорт. За суха и много суха кожа. 

Серум против пигментни петна Intensive Anti-Spot Serum от Shiseido

Високоефективен серум против пигментни петна, който действа на  генетично ниво, за да разкрие причината за тези несъвършенства. Изключителната съставка Spot D-N-A Targеt открива с точността на лазер пигментните петна и стимулира синтеза на липсващите протеини в проблемните зони, като разкрива чист, сияен и равномерен тен. Безопасен и ефективен, този нежен серум запазва естествения баланс на кожата, без значение възрастта й, както при жените, така и при мъжете. 

Програма против тъмни петна: депигментираща есенция 5 мл + депигментиращ серум 30 мл. от Lierac – 

108 лв.

„Дерматологичен пилинг” – есенцията съдържа висока концентрация на АХК(10%) с цел да се излющят тъмните петна на повърхността и да подготви кожата за депигментация. Съдържа гликолова киселина 5% – тази киселина ексфолира роговия слой, като по този начин елиминира пигмента, натрупан под формата на петна на кожната повърхност.  Гликоловата киселина също така активира клетъчния обмен и подготвя за нанасянето на депигментиращия серум; млечна киселина 5% – млечната киселина завършва действието на гликоловата киселина, а освен това има и анти-тирозиназно действие. Хидратиращият агент натриев лактат, омекотява кожата и оптимизира толерантността на продукта. 

Депигментиращ серум – серум, който съдържа концентрирано ниво (2.75%) от високо-активния комплекс ексклузивен за Lierac за борба с тъмните петна. Ден след ден, появата на тъмни петна намалява, кожата се изглажда и придобива блясък. 

Депигментант Melascreen от Ducray 

Интензивна грижа против кафяви петна, специално разработен за борба с хиперпигментацията. Коригира и намалява хиперпигментацията в резултат на слънчево излагане, локализирани петна по лицето и деколтето. Ефикасността на Melascreen Depigmentant се дължи на оригиналната комбинация от азелаинова и гликолова киселина. Азелаиновата киселина е активна съставка с научно призната депигментираща сила: блокира ключовия ензим при синтеза на меланин (Тирозиноза), като по този начин коригира излишната пигментация. Гликоловата киселина, АHА препоръчана в дерматологията поради изглаждащия кожата ефект, чрез стимулиране  на елиминирането на мъртвите клетки от епидермиса. Усилва действието на азелаиновата киселина, като спомага нейната пенетрация в горните слоеве на кожата. В резултат, неравномерната пигментация се коригира, а петната избледняват.

Серия депигментиращи продукти White Objective от Bioderma

Bioderma разработи първата депигментираща гама продукти    White Objective (WO), подходящи за чувствителна кожа, които действат на всички етапи на пигментация на кожата като постигат желаният избелващ ефект и придават равномерен цвят на кожата. Продуктите от гамата WO – предпазват от, намаляват и коригират до голяма степен хиперпигментацията още от момента на употреба. Видимо намаляват кафявите петна. Изглаждат и изсветляват тена. Отнасят се внимателно с деликатната чувствителна кожа. 

Ревитализиращ серум с анти-ейдж действие Vital Light Serum от Clarins, 30 мл

Коригира тъмните петна, възстановява младостта. Концентриран анти-ейдж серум, който използва силата на растенията пионери (Spergularia, Cochlearia и Waltheria са растения – пионери, защото възстановяват биоразнообразието в запустели райони) и високо-технологични методи за намаляване на видимите признаци на стареене: намалява  тъмните петна и се бори с потъмняването на тена, минимизира бръчките и предотвратява отпускането на кожата. Вашата кожа отново е гладка, тенът е равен, а дълбокото сияние е възстановено.

Magnifica Repairing Anti Dark Spots Concentrate от Collistar

Високотехнологичната формула е вдъхновена от запълващите процедури с хиалуронова киселина и липофилинга за да възстанови архитектурата на лицето и да се бори с несъвършенствата на зрялата кожа. Тази иновативна противопигментна процедура гарантира двоен ефект: Възстановяващо действие: Пептиден комплекс стимулира синтеза на колагенови фибри; карнозин и витамин Е имат подсилено действие против свободните радикали и против стареене. Действие против пигменти петна: ретинолът е специфична ексфолираща киселина, която отстранява кератиновите клетки. Изключителния комплекс против петна, патент на Collistar въздейства върху механизмите формиращи пигментни петна. Комплекс от химически и физически слънцезащитни филтри има превантивно и предпазващо действие. 

Дневен крем Age Re-Perfect от L’Oreal Paris

Интензивна дневна грижа за възстановяване на зрялата кожа. Възстановява необходимия калций за кожата. Защитната функция на кожата се увеличава и тя отново става плътна и стегната. Съдържа защита SPF 15.

Нощен крем Age Re-Perfect от L’Oreal Paris

Грижа с богата текстура, която действа през нощта, когато обновяването на епидермиса е най-интензивно. На сутринта кожата е видимо по-отпочинала, по-свежа и изглежда по-млада.

Депигментиращ крем Clairial от SVR, 30 мл

Интензивна грижа за повърхностни и ограничени хиперпигментации. 
Интензивен депигментиращ крем Clairial C10 от SVR, 50 мл
Интензивна депигментираща грижа с избелващ ефект за пигментации (в резултат на бременност, фотосенсибилизация и др). 
Енергизиращ крем за първи бръчки Chronolys Crème от SVR, 30 мл 
Енергизиращ крем за първи бръчки, подходящ при загуба на блясък и тонус на кожата.
Крем за околоочния контур за първи бръчки Chronolys Contour Des Yeux от SVR, 15 мл
Крем за околоочния контур за мимически линии, първи бръчки, торбички и тъмни кръгове.

Avon Anew Ultimate Gold Emulsion 7S, 50 мл – 36 лв

Първата патентовата технология Pro 7Sirtuin, която стимулира седем протеина на младостта с цел да смекчи 7 признака на стереене на кожата. Смекчава видимостта на бръчките. Стяга кожата. Осигурява лифтинг ефект. Изравнява тена. Тушира обезцветяванията. Възстановява обема и пълнотата на кожата. Заглажда текстурата. 

Концентриран нощен крем за избелване на 

тъмни петна Bioclinic от Oriflame, 30 мл

Концентриран крем за намаляване

пигментацията на клетъчно ниво и

изравняване на тена. Съдържа комплекса Tone Down, обогатен с патентована изсветляваща диоева киселина, екстракт от азиатски лапад, който намалява производството на меланин, и флавоноиди за по-млада кожа. Тъмните петна видимо намаляват след 8-седмична редовна употреба.