Днес+ :: Как да съчетаваме виното с храната

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Как да съчетаваме виното с храната

27.10.2012 18.22

За да се насладим напълно на едно вино, трябва да се научим да го съчетаваме с правилната храна. Важното е да разберем, че няма правило, според което да има конкретни съответстващи храни на всеки вид вино – всичко зависи от личния ни избор.

Изкуството на съчетаването на вино и храна е лесно – просто трябва да следваме някои основни лесни насоки.

Храни, които допълват виното

Добре е винаги да изберем някаква храна, с която да допълним удоволствието от пиенето на вино. Ако виното е сладко, храните е добре да са пикантни. Ако харесваме много определен вид вино, трябва да изберем храна, която да не е по-силна на вкус от него. Ако внезапно открием, че виното, което харесваме, изведнъж ни се струва не толкова вкусно, трябва да изберем храна, която да подчертава вкуса му. Храната трябва винаги да допълва виното, а не да изменя вкуса му.

Понякога пък ни се иска да хапнем определена любима храна. В такъв случай трябва да открием правилното вино, което да запази вкуса на храната. За целта трябва да знаем повече за различните видове вино.

Балансиране на вкуса на виното и храната

Винаги трябва да търсим баланс в съставките и на виното, и на храната. Съдържанието на виното – кисело, плодово, алкохолно или сладко – трябва да се има предвид, когато избираме съставките, вкуса и начина на приготвяне на храната. Добре е да се предвидят и структурата, теглото и консистенцията на храната, както и на виното. Деликатните храни като сирената трябва да се съчетават с деликатно вино.

Богатите на вкус храни – като печена патица например – трябва да се комбинират с тежки вина със силен вкус. Добре е храната да е простичка и вкусна, не с особен изтънчен вкус, който да не си подхожда или да убива вкуса на виното.

Съчетаване на храната и виното

Как да изберем правилната храна за любимото си вино? Отпиваме малка глътка от виното и я задържаме в устата си, за да усетим вкуса. Трябва да определим какво наистина усещаме в устата си. Сладък, дървесен или вкус на плодове? Тези характеристики са важни, когато избираме храни, които искаме да се съчетаят добре на вкус с виното. Следващата стъпка е да опитаме малки парченца от храните, които смятаме, че съвпадат с характеристиките на виното. Ако вкусът ни харесва, значи сме готови с избора.

Опитване и експериментиране с различни храни

Опитът е важен, най-малкото защото не можем да изберем правилното вино без да имаме вече опит с различни видове вина, съчетавани с различни храни. Добре е да експериментираме с различни видове храни и вино, за да добием представа кои са добрите избори. Ако например харесваме телешко, нека пробваме да го съчетаем с червени вина с плътен вкус като сира. Пилешкото се съчетава най-добре с бели вина, така че нека пробваме каберне – нека обаче не е тежко, защото и пилето само по себе си не е тежка храна. Десертните вина са твърде сладки, затова трябва да изберем към него храни, които не са толкова сладки. Сирената се съчетават много добре със сира с плътен вкус, стига и самите те да са тежки и по-мазни, а не меки. След като опитаме различни такива варианти, можем да започнем да съчетаваме храните и виното спрямо собствения си опит.

Планиране на вечеря – правилното вино към храната

Ако очакваме гости, трябва да изберем правилното вино към храната, която сме решили да приготвим. Първо избираме цялото меню, след това избираме подходящите вина към него. Така изборът ни ще е по-добър и разумен.

Но, независимо дали очакваме гости или просто искаме да се насладим на една приятна вечер, правилната храна, съчетана с правилното вино ще ни накара да вдигнем тост за хубавите неща в живота. /zdrave.bg

Днес+