Овулация – заснета за пръв път „на живо“ | Vivata.bg

52
Добави коментар
olaf
olaf

Тази снимка би била перфектната загадка, ако не знаехме вече какво представлява. Благодарение на гинеколога д-р Жак Доне, който по време на рутинна операция е успял да улови “в кадър” краткия момент на отделяне на човешка яйцеклетка от яйчника.

Овулацията е моментът на отделяне на свободна яйцеклетка по време на месечния цикъл на жената във фертилна възраст. По време на овулацията узрял фоликул отделя готова за оплождане яйцеклетка (наричана с научания термин ооцит или овоцит), която в рамките на следващите часове (а понякога и дори дни), ако бъде оплодена се имплантира в стената на матката и дава началото на нова бременност.

Този процес е стриктно хормонално контролиран от хипоталамуса (намиращ се в мозъка) чрез отделянето на два хормона – лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH).

Във фазата преди овулация, овариалният фоликул претърпява серия от трансформации под действието основно на фоликулостимулиращия хормон. След пълното “узряване” на фоликула, той освобождава готовата яйцеклетка през отвор наречен стигма. В тази фаза, наречена лутеална фаза (пост-овуларна), хормоните сменят ролите си и нивото на лутеинизиращия хормон се покачва, което подпомага придвижването на яйцеклетката през фалопиевите тръби към матката.

Жените във фертилна възраст отделят по една или няколко яйцеклетки всеки месец, но до този момент, единствено овулацията на опитни животни е била добре изучена и наблюдавана в детайли. Снимките публикувани в списанието New Scientist са определени като “удивителни” от специалисти по възпроизводство.

“Това наистина е ключов момент в целия процес, началото на живота, хванато за пръв път в кадър.”
Професор Алън МакНейли, MRC Human Reproduction Unit, Единбург

Човешките яйцеклетки са продукт на фоликулите, които узряват до средата на менструалния цикъл и се освобождават по време на овулация. Фоликулите могат да достигнат размер до 20 мм и са добре видими на ултразвук, като по размера фазата им на развитие може доста точно да се определи приближаването на момента на овулация.

Самата яйцеклетка е достатъчно голяма за да се види с просто око. Тя е с размер на точка. Самият яйчник съдържа няколко стотин хиляди яйцеклетки още с раждането на жената, но само много малка част от тях узряват и се отделят като годни за оплождане по време на фертилния й период.

Снимките са направени при операция на 45-годишна белгийка и са много ценни за разбирането на механизма на овулация, тъй като много теории досега предполагаха, че яйцеклетката се изхвърля “експлозивно”, но тази наблюдавана овулация е протекла бавно в рамките на 15 минути. Много учени занимаващи се с проблемите на възпроизводството са потвърдили важността на това откритие за начина по който може да се постигне ефективно лечение на определени видове безплодие.

Титулна снимка автор Felipe Fernandes & лиценз CC BY-SA 2.0