“Легнали полицаи” генерират електричество

21
Добави коментар
_Teodora
_Teodora

“Легнали полицаи” генерират електричество

it FORUM

сряда, 18 Февруари 2009 9:45ч

“Легнали полицаи”, които ще генерират електричество, когато върху тях преминават автомобили е новият зелен проект във Великобритания. Така пътните рампи, известни с шеговитото си прозвище освен да ограничават скоростта на места, където има опасност от инциденти, вече ще имат нова функция – да превръщат кинетичната енергия, генерирана от автомобилите, в електрическа. Идеята е преминаващият върху “легналия полицай” трафик да задвижва специални панели нагоре и надолу, а монтиран под тях генератор да преобразува механичната енергия в електричество.

При постоянен трафик се очаква едно такова пътно устройство да генерира между 10 и 36 kW енергия. Четири подобни рампи ще могат да захранят изцяло нуждите от електричество за улично осветление, светофарните уредби и осветяване на пътните знаци в участък от една миля.

Според автора на иновативния проект неговите “легнали полицаи” няма да повреждат автомобилите, нито ще увеличават разхода им на гориво, а ще преобразуват кинетична енергия, която иначе би била загубена. В зависимост от техния размер специалните рампи ще струват между 20 000 и 55 000 лири. След приключването на пилотните тестове в Лондон се очаква проектът да се реализира на цялата територия на Англия.

Четете още: