Как да се справите с газовете и подуването на корема? | Felisima.com

27
Добави коментар
felisima
felisima

Всички имат газове – знаменитостите, кралските особи, бебетата, половинката ви, шефа ви… и вие самия. Без значение колко добри и изтънчени обноски има даден човек, наистина има моменти, когато няма възможност да избегне оригването или обгазяването на въздуха около себе си.

Нашите тела произвеждат газ при разграждането на храната. Освен това повечето погълнат въздух, особено при дъвчене на дъвка, пушене или бързо хранене също е зле приет от храносмилателната система. Това, което не излиза като газ, си отива като оригване, но можете да го почувствате и като подуване и дискомфорт на корема. Има хора, които страдат от отделяне на повече газове – метеоризъм. На какво се дължи това?

„Ох, извинете!“ – причината за оригването

Дали е тихо като хълцане или шумно като оригване, причината е една – поглъщането на въздух. Ние поглъщаме по малко въздух заедно с храната ни, когато пием течности (особено газирани напитки със сламка), или когато ядем и говорим едновременно.

Въздуха, който е в стомаха, трябва да си отиде, тъй като се издига и вибрира в храносмилателния тракт, създавайки уникални и разнообразни звуци.

„Ох, простете!“ – факти за газовете в червата

Ако погълнатия въздух не си отиде под формата на оригване може да мигрира от стомаха надолу в дебелото черво. Тук е мястото, където той се превръща в газ. Повечето хора се притесняват от тази миризма, която тялото им отделя с въпросния газ. Причината е, че се освобождават малки количества сяра. Да, същата смрадлива сяра, която мирише на „развалени яйца“.

„Ох, трябва да си разхлабя колана!“ – факти за подуването

Подуването на корема не е нещо, което се чува или мирише лошо, но е неприятно като усещане. Сякаш имате тежест в стомаха, която също е причинена от газове, натрупани в стомаха и червата. Подуването на корема може да е придружено от оригване и/или изпускане на газове, но може да бъде причинено от заболяване на храносмилателната система. Хората със синдром на дразнимото черво (IBS) или непоносимост към лактоза могат да изпитат често подуване на корема.

Жените могат да получат този вид подуване на корема и преди менструация, а мъжете могат да го почувстват и при задържане на течности в организма.

Яденето на солени храни също може да ви остави това усещане. Тъй като излишъкът на натрий чака да напусне тялото през бъбреците, а организмът се мъчи да го разрежда и това причинява усещане за задържане на вода, свързана с подуване на корема.

Как да намалите тези неприятни усещания?

Не можете да се отървете от газовете напълно, но можете да намалите тяхното натрупване и чувството за подуване.

Съвети как да го постигнете:

Хранете се бавно и мълчаливо. Забравете яденето в движение. Вместо това, седнете на маса и поемайте храната на малки хапки, които трябва да сдъвчете добре, преди да преглътнете.

Разберете действията на храните. Кръстоцветни зелени зеленчуци, като броколи, брюкселско зеле, зеле и карфиол са много подходящи за вас заради своя влакнест състав, който подпомага храносмилането. Все пак действието на различните храни варира между хората.

Забележете кои храни влияят най-зле на вашия корем. Приемът на боб, газирани напитки и сочни плодове като ябълки и круши може да предизвика истинска газова криза при някои хора.

Въпреки че влакнестите храни са съюзник на организма в храносмилането, те могат да предизвикат газове. Неразтворимите фибри в зеленчуците и в пълнозърнестите продукти, произвеждат малко газ. Приемайте ги, но ако ви действат прекалено разхлабващо внимавайте с количествата им.

Намалете сиренето, кашкавала, прясното и киселото мляко. Млечните продукти съдържат лактоза, а някои хора трудно я смилат и тя може да ферментира в червата и да предизвика излишък на газ.

Помислете за други потенциални причини. Метероизмът може да бъде симптом на по-тежко състояние, включително дивертикулит, язвен колит или болест на Крон. Подуването на корема може дори да бъде ранен признак за рак на яйчниците.

Някои лекарства, включително някои лекарства за диария, могат да доведат също до подуване на корема. Нормално е да изпускате газове от 10 до 25 пъти на ден, но ако те са продължителни и съчетани с други симптоми ще трябва да промените храненето си или начина си на живот.