Как се става милионер с малко пари?

2
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Hаследство от богата леля или пък работа със суперзаплата ще ви осигурят охолен живот, но това се случва само при 1% от хората

Има обаче едно нещо, което отличава охолния живот от този, изпълнен с постоянен финансов стрес, и това са личните ви навици да управлявате парите си, информира „24 часа“. 

Има малки промени, които може да направите в ежедневието и в управлението на портмонето си, за да тръгнете по пътя на богатството, макар и да сте с малка заплата. 

Финансови анализатори дадоха 9 съвета пред сп. „Бизнес инсайдър“ как да постигнем това: 

1. Обърнете мисленето си наопаки 

Обикновено става така – след като платим данъците и сметките си за месеца, парите от заплатата доста са се стопили. Затова идеята да отделим още една сума за бъдещата си пенсия ни се струва доста нереална. 

За да натрупаме богатство обаче, е нужно да променим мисленето си. Например вместо да изхарчим всичко това, което ни е останало от месечната заплата, трябва да отделим от нея още една сума за бъдещите големи финансови цели, които сме си поставили. 

Трябва и да променим стъпките. Повечето хора първо харчат известна сума, после си плащат сметките и накрая спестяват каквото им е останало. Това е погрешно. Първо трябва да спестите сума, която сте си определили, за своите финансови цели, след това да платите сметките си и след това да помислите за какво да похарчите парите, които са ви останали, съветва Нанси Бътлър, сертифициран съветник по финансово планиране. 

„Разбира се, никой не ви кара да отделите настрани всичките си пари и да живеете на хляб и вода. „Не ви карам да отделяте настрана по 1000 долара всеки месец, нека са 50 или някаква малка сума, която може да си позволите. Добре е да започнем, макар и с малко. Когато видим, че има резултат, обикновено запазваме добрите си навици“, съветва финансистът Дейвид Блейлок. 

2. Направете 5-годишен план 

Ако знаете какво точно искате да постигнете с парите си, това прави шансовете ви да реализирате плановете си много по-големи. За да започнете да спестявате, финансовите експерти често съветват да си направите 5-годишен план. 

В него включете конкретни финансови цели за този период и от какво се нуждаете, за да ги постигнете. Така например целта може да е да спестим 6 заплати за фонд за извънредни ситуации или болест или пък да спестим за някое голямо събитие, което ни очаква – ремонт на къщата, сватба, голяма екскурзия и т.н. 

3. Лични трикове за спестяване 

Ако харчите много, измислете си трикове, които да ви спират. Така например няма да хвърлите 1000 долара за дизайнерска чанта, ако имате правило да не харчите повече от 300 за предмети, които не са ви жизненонеобходими.

Може да си създадем цял набор от правила – например да не даваме повече от 15 долара за бебешка дрешка или повече от 50 долара за обувки. Те могат да опростят много от решенията, които сме принудени да вземаме всеки ден, изправени пред голям избор.

 Тези стратегии, наречени евристика, могат да ни помогнат да си създадем добри финансови навици, смятат икономистите, занимаващи се с човешко поведение. 

Виж още: Осем закона на успелите хора

4. Богаташ под прикритие 

Някои от нас свързват образа на милионера винаги с огромна луксозна къща и лъскаво бентли, което кара по цял ден. Повечето от милионерите обаче не живеят така. По-скоро при доста се наблюдава, че живеят под нивото, което могат да си позволят, като повече спестяват и по-малко харчат. 

Те не парадират с парите си, смята д-р Томас Стенли, автор на книгата „Съседът милионер“. Според него по-голямата част от богатството в Америка е резултат от усилена работа, дисциплинирани спестявания и живот под нивото на възможностите. 

Подобен е случаят на Дейвид Сапър от Лас Вегас, който има бизнес с коли втора употреба. Заедно със съпругата му, която е брокер на недвижими имоти, двамата изкарват годишен доход от 500 000 долара. 

Но като истински „тайни“ богаташи те харчат само по 2500 долара на месец за сметки и малки удоволствия, без да се лишават от нищо съществено. Сапър, който спестява 90% от дохода си, смята, че спокойно може да се пенсионира по-рано. 

Съветът му е – открийте финансовото ниво, до което трябва да стигнете, за да се чувствате щастливи и да ви е комфортно, и просто останете там. 

5. Заемете се с пенсията сега

Ако сте на 20 – 30 години, пенсионирането може да ви се струва отдалечено на светлинни години. Спестяването за пенсия едва ли е най-важното нещо за вас и това е лесно разбираемо.

Имате всякакви харчове – подаръци за сватби на близки приятели, спестяване за нов дом или за мечтаната екскурзия. За нещастие обаче, колкото по-късно започнете да спестявате за пенсия, толкова по-големи суми ще трябва да отделяте. 

Така например ако сте на 30 години и отделяте по 50 долара на месец в сметка със 7% годишна лихва, след 30 години вече ще имате 56 000 долара, обяснява Дейвид Блейлок. 

Ако обаче чакате до 40-годишна възраст, ще трабва да започнете да спестявате по 110 долара, за да стигнете до същата сума. 

Виж още: Навиците на богатите

6. Следете банковата си сметка 

Повечето от нас имат добри намерения, когато става въпрос за спестявания. Ако обаче не сте наясно какво влиза и какво излиза от банковата ви сметка, има голяма вероятност да нямате представа колко може да отделите за спестяване. 

Освен това, ако не знаете реално колко харчите при хапване в ресторант навън, как може аз да очаквам, че мога да ви помогна, пита Блейлок. Според експерта преди всичко всеки сам трябва да си е финансов съветник. 

7. Освободете се от дълговете

Всеки взема заем в даден момент от живота си. Ако обаче имате кредити по банкови карти с много високи лихви, не говорим за студентски заеми или ипотеки, трябва да направите всичко възможно да ги изчистите. 

Освен това приоритет за вас трябва да е да се освободите от навика да вземате кредити, които ви тежат. В същото време непредвидени ситуации като голяма повреда на колата могат да ви сполетят по всяко време. 

Затова Блейлок съветва – разделете парите, които сте отделили за погасяване на банков кредит с висока лихва, на две – половината да е за банката, а другата половина за ваш личен фонд за извънредни ситуации, които може да ви сполетят. 

8. Увеличете доходите си 

Има два начина да увеличите състоянието си – да харчите по-малко и да спестявате повече. Обикновено двете неща се комбинират, за да може да увеличите базата, на която сте стъпили. 

Печеленето на повече пари обикновено не е решение, тъй като житейските ви харчове се увеличават паралелно с това. Помислете и за това да си намерите втора почасова работа – може да е само за уикенда и да е нещо, което ви доставя истинско удоволствие. 

9. Консултирайте се с експерт 

Понякога наистина е нужно да се консултирате с професионалист, за да успеете в начинанието си. За да придобиете добри финансови навици, ви трябва човек, който се занимава с професионално финансово планиране и който ще ви направлява в правилната посока. 

В много от случаите ние сме твърде емоционално ангажирани, за да можем да вземем наистина добро решение, коментира Блейлок.

Виж още: Как да отгледаме милионер