Село Медвен – в обятията на Стара планина

2
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

Скътано в пазвите на Балкана, живописното село Медвен ревностно пази частица от възрожденското ни минало, очарова със спираща дъха природа и развива алтернативния туризъм. Не е ли това обещание за незабравима почивка в обятията на Стара планина?

Харесвате ли автентичната битова атмосфера на типичните възрожденски къщи с чардаци? Привличат ли ви планинските разходки из девствени природни кътчета? А може би подхранвате авантюристичния си дух с лов и бране на билки и гъби?Ако отговорът на всички въпроси е „да“, то село Медвен е най-подходящата дестинация за вас.

 

Разположено в Югоизточна България, село Медвен се простира по южните склонове на Стара планина и по поречието на река Медвенска – местност известна с приказно красивите си водопади и дивите си пещери. Отстои на около 40 км от областния град Сливен, на около 12 км от общинския град Котел , на около 15 км от Жеравна и на около 330 км от столицата София.

 

Обграден от градове и села с възрожденски дух и бележити жители, село Медвен също не прави изключение. От всичките 300 къщи тук 104 са обявени за паметници на културата, а в една от тях се е родил и живял прочутият революционер и писател Захари Стоянов („Записки по българските въстания”).

 

Повечето постройки са на по над 150 години, двуетажни, изцяло от дърво, включително с вградени като вътрешни естествени колони брястове. Уличките са тесни, стръмни и калдъръмени, а мегданът е социалният център на селото. Всяка къща има механа и по една недовършена стая, тъй като според едно народно поверие така стопанинът ще се радва на дълголетие. На втория етаж има чардак, фасадата е кокетно окичена с цветя и асма, а интериорът е автентично битов.

 

В Медвен живеят около 250 – 300 души, които се грижат да поддържат селото консервирано и непокътнато, сякаш излязло директно от Възрожденската епоха. В същото време, тъй като цялата местна икономика е ориентирана към селския туризъм, някои от къщите са превърнати в семейни хотели – обзаведени по възрожденските порядки и изпълнени с миризмата на традиционните български гозби. Не липсват обаче и по-луксозни бази за настаняване, където също ще се радвате на превъзходно обслужване.

И въпреки че всяка къща в селото заслужава туристическия интерес, сред най-посещаваните и особена повод за гордост на местните жители е една от тях – родният дом на Захари Стоянов, запазен в първоначалния си вид и превърнат в музей през 1968 г. На първия етаж е изложена семейната битова среда, а на втория – животът и делото на народния будител.

 

Тук можете да се запознаете и с историята на Медвен, с особеностите на медвенските къщи, с родословното дърво Захари Стоянов. Ако искате да се снимате за спомен със самия него пък, потърсете паметника му на видно място в селото.

Какво още можете в и около Медвен?Не пропускайте църквата „Света Великомъченица Марина”, построена от камък в края на XIX в. на мястото на предишната църква със същото име, но опожарена от турците през 1878 г. В автентичния си вид тя е запазена и до днес, а вътре е изложена единствената икона, оцеляла от нашествието в първата църква.

 

Поразпитайте местните жители и за дома на още един бележит българин, родом от Медвен – драматургът и актьор Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър и основател на Варненския общински театър. Е, истината е, че няма да видите самата къща, но на нейното място в центъра на селото е поставена паметна плоча, която е достатъчно доказателство за уважението, което местните изпитват към творчеството на своя съселянин.

В по-топлите дни не пропускайте да обходите красивите местности около селото. На няколко километра от Медвен е прочутата местност „Сини вир” – малък водопад на река Медвенска, образуващ живописно езерце сред буйната паланинска растителност. Той е изключително атрактивно местенце за риболов и пикник, а за онези, които искат да прекарат повече време край него, на разположение е кокетно еко – селище, отново във възрожденски стил.

 

Малко по-нагоре по течението на река Медвенска ви очакват други два водопада – „Малкия скок” и „Големия скок”, заобиколени от благодатна на цветя, билки и планински въздух природа. В землището на село Медвен пък се намират пещерите „Ледницата” и „Царевец”, както и резерватът за диви животни „Орлицата”. Още по-нататък ви очакват чудати скални образувания и редица некултивирани пещери.

И така, село Медвен е такова, каквото ви го описахме – неподправено, типично възрожденско и силно одухотворено. Тук хората ще ви посрещнат с усмивка и ще ви изпратят с блага дума. Няма да пропуснат да ви разкажат за бялата лястовичка, която преди около десетилетие се излюпила тук и която някои от туристите търсят да зърнат и до днес. И със сигурност ще ви убедят, че най-хубаво се почива в обятията на Стара планина.

 

27. 11. 2012 г. / Цвети Тошева