Стенокардия – Лечение и Симптоми на Стенокардия / Pharmacy-bg.com

1
Добави коментар
pro.farma.7
pro.farma.7

Стенокардия – Описание

Стенокардия – Видове

Стенокардия – Причини

Стенокардия – Симптоми

Стенокардия – Диагноза

Стенокардия – Лечение

Стенокардия – Профилактика

 

Стенокардия – Описание

Сърцето е мускул, който има нужда от кислород и хранителни вещества, за да функционира нормално. Доставянето им става чрез коронарните артерии. Стенокардия (ангина пекторис, гръдна жаба) е състояние на временен дискомфорт в областта на гърдите, който настъпва когато сърцето не получава достатъчно кислород с кръвта от коронарните артерии. При физическо усилие, силни емоции, много високи температури, преяждане се повишава кислородната консумация на сърцето. Ако не може да се покрият повишените изисквания, както е при хората със стенокардия, настъпва усещане за болка, натиск или стягане в областта на гърдите, врата, челюстта, рамото или горната част на гърба. При стенокардия оплакванията изчезват при покой или премахване на стресиращия фактор, както и при прием на нитроглицерин под езика. Усещанията при ангина пекторис продължават няколко секунди до минути, но не продължават час или повече. Наличието на стенокардия повишава риска от настъпване на инфаркт на сърцето. Този риск е особено голям при хората, които не обръщат внимание на състоянието си и не вземат необходимите мерки. Освен от инфаркт, те имат и повишен риск от настъпване на фатални ритъмни нарушения и дори внезапна сърдечна смърт.

Стенокардия – Видове

Два са основните вида стенокардия – стабилна и нестабилна, като към нестабилната се отнася и по-особена форма – стенокардия на Принцметал.

Стабилна стенокардия – най-честата форма на стенокардия. Симптомите се появяват регулярно и епизодите с оплаквания са най-често предвидими. Те се появяват при повишено физическо усилие, обикновено продължават не повече от пет минути и преминават след почивка или нитроглицерин.
 

Нестабилна стенокардия – по-рядко срещана. Симптомите са непредвидими и често се появяват при покой. Нестабилна стенокардия може да настъпи като влошаване на стабилната, но може да възникне и първично. Нестабилната стенокардия протича по-тежко, с по-чести и по-силни болки, които продължават по-дълго време, възникват при покой и не се облекчават от нитроглицерин. Нестабилната стенокардия не е равнозначна на инфаркт, но изисква посещение при лекар и при нужда хоспитализация, за да се предотврати евентуалното му настъпване.
 

Вариантна ангина (стенокардия на Принцметал) – в основата и стои спазъм на мускулите на коронарните артерии, който временно блокира преминаването на кръв през тях. Спазъмът най-често настъпва при покой, често през нощта, без видима причина.

Стенокардия – Причини

Още по темата Разклонена боянкаДяволска устаЧай от мента лекува лакомия – тежест в стомаха, коремаНай-честата причина за възникване на стенокардия е наличието на коронарна болест на сърцето. При нея коронарните артерии са стеснени и не могат да доставят достатъчно кръв, богата на кислород и хранителни вещества към сърцето. Повечето случаи на коронарна болест на сърцето се дължат на атеросклероза. При нея по вътрешната повърхност на съдовете се отлага холестерол и други субстанции, които образуват плаки, стесняващи кръвоносните съдове.

Друга причина за развитие на стенокардия е спазъмът на коронарните артерии. Той се наблюдава при ангината на Принцметал. До спазъм на артериите и повишен риск от инфаркт води и злоупотребата с кокаин.

Запушване на коронарните артерии и симптоми на стенокардия могат да настъпят и при наличие на тромб или притискане на съда отвън. Други причини за състоянието са възпаление или травма на коронарните артерии.

При наличие на предпоставки за развитие на стенокардия, отключващи фактори за поява на симптоми са физическо усилие, емоционален стрес, излагане на студ, намалено съдържание на кислород във вдишвания въздух (летене със самолет, пребиваване на голяма надморска височина), приемане на стимуланти като кофеин и никотин.

Рисковите фактори за развитие на стенокардия се припокриват до голяма степен с тези при атеросклероза:

Хипертония;

Диабет;

Тютюнопушене;

Мъжки пол;

Заседнал начин на живот;

Напреднала възраст;

Фамилно предразположение;

Редовна употреба на никотин, кофеин, амфетамини, теофилин, бета-агонисти (използвани при астма).

Стенокардия – Симптоми

Всеки от следните симптоми може да е белег на стенокардия:

Чувство на тежест, пълнота, стягане или болка в центъра на гърдите;
 

Болката може да се разпространи към рамената, врата или ръцете, или може да се разположи в горната част на корема, гърба или челюстта;

Тя може да е с различна интензивност – от лека до много силна.

Задух;

Замайване, колапс;

Тревожност, изнервеност;

Изпотяване или наличие на студена, потна кожа;

Гадене;

Учестен или аритмичен пулс;

Чувство на смъртен страх;

Бледост на кожата.

Тези симптоми са идентични със симптомите при настъпващ инфаркт и често е много трудно да се разграничат двете състояния. Болката при стенокардия обаче, продължава няколко минути, докато при инфаркт тя не преминава.

Стенокардия – Диагноза

Характерните оплаквания на пациентите насочват лекаря към диагнозата стенокардия, а в някои случаи и вероятен инфаркт на сърцето, който трябва да се изключи.

След провеждане на физикално изследване, на пациента се прави електрокардиографски запис (ЕКГ), който отчита електрическата активност на сърцето и дава характерни изменения при наличие на исхемия. Често електрокардиограмата при пациенти с данни за стенокардия е нормална и това налага извършване на стрес-тест. Той се извършва най-често с помощта на велоергометър или бягаща пътека. Прави се запис преди, по време и след физическото натоварване. Така могат да станат явни промени, които не се проявяват в състояние на покой.

Освен електрокардиограма, на пациента се извършва рентгенография на гръден кош. Тя може да покаже наличие на течност в белите дробове, в следствие нарушена функция на сърцето, както и да помогне за изключване на някои състояния, водещи до подобни на стенокардия оплаквания.

Провеждат се стандартните лабораторни изследвания, както и по-специфичните за сърцето – сърдечни ензими (СК и СК-МВ, тропонин). Те се позитивират в голяма степен при наличие на инфаркт на сърцето.

Ехокардиографията дава представа за помпената функция на сърцето и за наличие на дисфункция.

Коронарната ангиография е инвазивно изследване, което дава най-точна представа за състоянието на коронарните артерии. Използва се тънък катетър, чрез който се впръсква контрастно вещество в коронарните артерии, където се визуализират евентуални запушвания.

Стенокардия – Лечение

Лечение на стенокардия зависи от тежестта на симптомите. Важно е да се изключи настъпващ инфаркт на миокарда чрез извършване на съответните изследвания. За медикаментозното лечение на стенокардия се прилагат няколко групи лекарства.

Нитроглицерин – поставен под езика, той облекчава симптомите на стенокардия чрез разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на нуждите на сърцето от кислород. Освен бързодействащите форми, съществуват и такива с продължително действие, които се вземат извън пристъпите.
 

Бета блокери – те намаляват натоварването на сърцето като забавят сърдечната честота, понижават кръвното налягане и намаляват контрактилитета на сърцето. Това намалява нуждата на сърцето от кислород и понижава симптомите на стенокардия. Бета блокерите се вземат ежедневно, независимо дали пациентът има пристъпи, тъй като е доказано, че те могат да предотвратят инфаркт и внезапна сърдечна смърт.
 

Калциеви антагонисти (блокери на калциевите канали) – те се използват при противопоказания за прилагане на бета блокери или при липсата на ефект от тях. Те също понижават кръвното налягане и някои от тях забавят сърдечната дейност.
 

Аспирин – взема се ежедневно и доказано намалява риска от образуване на съсиреци.
 

Статини – понижават холестерола и стабилизират атеросклеротичните плаки по вътрешната повърхност на коронарните артерии.
 

При липса на ефект от прилаганите медикаменти, както и при висок риск от настъпване на инфаркт, се обсъжда инвазивно лечение – сърдечна катетеризация и стентиране, или оперативно лечение – байпас операция.

Стенокардия – Профилактика

Най-добрият начин за превенция на стенокардия е избягване или намаляване на рисковите фактори за появата ѝ.Някои фактори не подлежат на промяна, като напредналата възраст, мъжки пол или фамилна обремененост. Но други като затлъстяване, заседнал начин на живот, тютюнопушене, консумация на мазни храни и злоупотреба с кофеин, могат да се повлияят. Ежедневният прием на аспирин е свързан с понижаване на способността на тромбоцитите да се слепват и да образуват съсиреци. Счита се, че той намалява риска от настъпване на инфаркт на миокарда. Приемът на аспирин е свързан със странични ефекти от страна на стомаха. При непоносимост или алергия може да се замести с клопидогрел, който също проявява антиагрегантно действие.