Креативното превъплъщение Путин-Деп | TemaDaily.bg – Темите на деня

0
Добави коментар
temadaily
temadaily

Креативното превъплъщение Путин-Деп
Сатиричен поглед към лицата на историята и политиката

29 Ноември 2012 16:30
0

принтирай

|

текст

От Сталин до Стив Джобс, от Брежнев до Берлускони, от Хитлер до Мерилин Менсън, Обама, Саркози, Папа Йоан Павел II, Ангела Меркел… Някои от най-известните лица на света са преоткрити в новата изложба от млада руска художничка, която предпочита комедията пред политиката.

 

 

 

Стив Джобс и кралица Елизабет II

 

Родената в Казахстан Виктория Тцаркова учи иконопис и казва, че героите на нейните портрети може да бъдат описани като „иконични“ [игра на думи с „иронични“ – iconic и ironic]. 29-годишната артистка казва, че рядко включва телевизора и трудно би могла да се интересува по-малко от политика. „Няма никаква политика, всичко е просто шега“, добавя тя, отбелязвайки, че това е и заглавието на нейната изложба, открита наскоро близо до Москва.

 

 

 

Йосиф Сталин/ Терминатор и Мао Дзедун/ Мерлин Менсън

 

Нейни творби говорят сами за за себе си и умишлено са оставени неозаглавени. Като най-изпипан, а и като най-търсен портрет вече безспорно се очерта този с участието на Владимир Путин и Дмитрий Медведев. Художничката обаче настоява, че „двамата“ на нейния портрет са просто Джони Деп и Бенисио Дел Торо и респективните им герои от „Страх и омраза в Лас Вегас“ Раул Дюк и Д-р Гонзо.

Най-атрактивният портерт – Раул Дюк и Д-р Гонзо или Владимир Путин и Дмитрий Медведев. Вдясно Силвио Берлускони е изобразен като монахиня а до него е самата художничка – Виктория Тцаркова .

Виктория казва, че умишлено е предпочела да не слага заглавия на творбите си, за да се подсигури и да избегне потенциални конфликти, както и да не бъде разбрана погрешно в контекста на специфичната политическа обстановка в страната. След ареста и осъждането на Pussy Riot, чийто песни впрочем вече са забранени в Русия, върху изкуството в Русия постоянно тегне заплаха от цензура.

Муамар Кадафи/ Джак Спароу (или Боб Марли) и Стив Джобс/ Иисус Христос със своя трънен венец…

Едно копие на креативното превъплъщение „Путин-Деп“ вече е закупено, а още четири са поръчани, гордо споделя Тцаркова; впрочем фамилното име на Виктория би трябвало да дразни приятно онези с по-изтънчено за политическата ирония ухо.

 

 

 

Барак Обама/ Роланд макдоналд, Никола Саркози/ Император Наполеон и вече споменатия шарж на Силвио Берлускони като католическа монахиня

 

Когато избирах героите на моите портрети, целта беше да се разпръсне силно заредена политическа атмосфера по света. Точно затова аз се фокусирах върху герои, които са универсално интересни и са разпознаваеми из целия свят“ обяснява тя.

Всичко, което Виктория е искала да направи, е да помогне на хората да хвърлят нов и освежен поглед върху онези, които са променили историята. Тя казва, че най-труден й е бил образът на Хитлер: „Първоначално исках да го изобразя като Батман, но някак си не се получи…Малко след това го превърнах в Шива, разрушителят.“

 

 

 

Арнолд Шварценегер

 

 

 

 

Ангела Меркел

 

„Смесица от ирония и сарказъм е ключът към художественото преоткриване на тези герои“, казва Тцаркова. „Следващият път ще се пренасоча от политиката към шоубизнеса“, обещава тя.

 

източник: RT.com

Калин Боянов

Тагове: Виктория Тцаркова портрети сатира ирония Владимир Путин Джони Деп Страх и омраза в Лас Вегас