Средиземноморска диета пази от инфаркт и диабет тип 2

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Спазването на средиземноморска диета без никакво ограничаване на калориите може да защити хората от инфаркт и диабет тип 2. Този тип хранене е изключително полезен за пациенти, застрашени от сърдечносъдови заболявания, сочат резултати от изследване на испански специалисти.

Негови автори са специалисти от университета „Ровира и Вирхили“ и болницата „Сант Жоан де Реус“, които внимателно анализират получените данни на повече от 3500 души, които са с висок риск от сърдечносъдови заболявания, като същите са подложени на средиземноморска диета.

Впоследствие изследователите установяват, че за такива хора вероятността да се разболеят от диабет тип 2 и да получат сърдечно-съдови проблеми през следващите четири години е с около 30% по-малка, отколкото за придържалите се към нискомаслена диета хора.

Различни изследвания сочат, че промените в начина на живот, които са свързани с отслабване, в крайна сметка водят до намаляване на случаите на диабет тип 2. До този момент обаче не е ясно дали промените в хранителните навици без ограничаване на калориите и по-голямата физическа активност предпазват също от развитието на болестта, се посочва в проучването.

При полезната средиземноморска диета се набляга на изобилни количества от зеленчуци, риба, плодове, различни пълнозърнести продукти, билки, растителни източници на ненаситени мазнини като ядки, зехтин, шарлан или ленено масло, а се намалява консумацията на червено месо, както и на пълномаслени млечни продукти, които са и основен източник на наситени мазнини.

Освен че се препоръчва като изключително полезна за хората, които страдат от различни сърдечносъдови заболявания, чудодейната средиземноморска диета съдържа също така и компоненти, намаляващи възпаленията в организма, като има ефект и при диабет тип 2.

Полезната средиземноморската диета е по-скоро начин на живот, а не хранителен режим в истинския смисъл на тази дума. Тя позволява да се използват здравословни хранителни продукти, в които няма животински продукти, консерванти и захар, а така също полуфабрикати, замразени продукти, бързи храни и тежки ястия. Голям плюс е също така и това, че ястията се приготвят сравнително лесно, тъй като се консумират пресни, или приготвени на пара, пише още lechitel.net.