Празнични рецепти за Никулден – health.bg – Здравето от А до Я – Любопитно – здраве, рецепта, риба, никулден,

6
Добави коментар
boreca6
boreca6

Празнични рецепти за Никулден

Бойка Велинова
03-12-2012

Ако познанията ви за готвена риба стигат до спомени за тежка миризма на препържено или модния коктейл от скариди, то се нуждаете от…

… опресняване на кулинарните знания. Ето няколко лесни идейки, които ще ви доставят пълноценно кулинарно преживяване за Никулден.

Пъстърва с прошуто Необходимите продукти за 4 порции: 4 пъстърви (по 250-300 г всяка), 8 резена пармска шунка (прошуто). Подправки: лимонов сок, черен пипер, малко соев сос. Масло за намазване.

Измийте добре почистените пъстърви и ги отцедете. По желание отстранете вътрешността на хрилете. Отрежете перките. Намажете парче хартия за печене, по-голямо от тавичката, с масло. Наредете рибите. В корема на всяка наръсете от лимоновия сок и смления пипер. „Смачкайте” по две парчета пармска шунка и ги натъпчете в корема на всяка от рибите. Направете радиални разрези на горната част на гръбчетата и втрийте соев сос. Не солете, в шунката и соевия сос има достатъчно сол.

Сложете отгоре друго, по-малко парче от пергаментовата хартия и навийте по краищата. Запечатайте с телбод. Печете на 180-200 градуса за 1 час. Разкъсайте хартията и запечете отгоре преди сервиране. Невероятен вкус.

Време за подготовка: 20 минути. Време за печене: около 1 час.

Идея: Ако не намерите точно италианско прошуто, можете да я заместите с испански хамон или немски шпек (студено-пушен бут). Обикновената варена шунка и пастърмите не са подходящи. Сервирайте с траминер или мерло.

Карамелизирана сьомга Необходимите продукти за 4 души: филе сьомга около 800 г с кожата, 50 г кафява захар, 50 г качествено масло, сокът от два портокала. Подправки: сол, смлян кориандър.

Изплакнете филето и го оставете да се отцеди. За да са горе-долу равностойни количествата риба във всяка от порциите, отрязвам откъм главата на рибата по-къси, а откъм опашката – по-дълги парчета. Посолете откъм месото, наръсете с кориандъра и покрийте всяко парче сьомга с тънък слой захар. Оставете да престои за мариноване поне десетина минути.

Загрейте маслото и сложете филетата да се пържат на по-силна степен първо откъм захарта – с тази страна нагоре и ще сервирате по-късно. След 4-5 минути обърнете внимателно, налейте портокаловия сок и намалете огъня. Нека рибата се задушава още няколко минути. Сосът трябва леко да се сгъсти. Ако се наложи, помогнете му с малко нишесте, разтворено във вода.

Сервирайте с огретен от картофи със сметана.   Общо време за готвене на рибата: не повече от 8-10 минути, за да остане сочна. Неустоимо: Този деликатес можете да си приготвите вкъщи с минимум усилия, а и четирите порции ще ви струват колкото една в ресторант. Купете прясно и охладено, а не замразено филе – вкусът доста се различава. Подходящо вино е совиньон блан.

бутони за социални мрежи