Артериална хипотония ( Arterial hypotension ) – Ниско кръвно налягане

1
Добави коментар
pro.farma.7
pro.farma.7

Ниско кръвно налягане (Артериална хипотония)

Артериална хипотония – Описание

Артериална хипотония – Причини

Артериална хипотония – Симптоми

Артериална хипотония – Диагноза

Артериална хипотония – Усложнения

Артериална хипотония – Лечение

Артериална хипотония – Описание

Артериалната хипотония представлява ниско кръвно налягане. За разлика от артериалната хипертония (високо кръвно налягане), известна като „тихия убиец”, артериалната хипотония може да е нормално състояние за един пациент, без изява на симптоми. В същото време тя може да е свързана и с нарушена функция на тялото, тъй като няма достатъчно налягане, което да осигури адекватно кръвоснабдяване на органите.

Още по темата ДжинджифилКанелаКак да облекчим гастритаКръвното налягане измерва налягането на кръвта в артериите. При отчитането му се вземат под внимание два компонента – систолно (горна граница) и диастолно налягане (долна граница). Систолното налягане измерва налягането в артериите по време на систола – контракция на сърцето. Диастолното отразява налягането в артериите по време на диастола – когато сърцето си „почива”.

Нормалното кръвно налягане зависи от много фактори, включително възраст и размери на тялото. Малките деца имат по-ниски стойности на кръвно налягане в сравнение с възрастните. Същото важи и за дребните на ръст хора.

Артериална хипотония – Причини

Някои от причините за ниско кръвно налягане са:           

Рязко изправяне от седнало или легнало положение. Това води до бързо спадане на кръвното налягане, наречено ортостатична хипотония;

Стоене в изправено положение дълго време;

Понижен прием на течности – дехидратация;

Прием на лекарства за високо кръвно налягане или сърце;

Здравословни проблеми като болести на щитовидната жлеза, тежки инфекции, кървене от храносмилателната система, заболявания на сърцето;

Травма, свързана с голяма кръвозагуба; тежки изгаряния.

Артериална хипотония – Симптоми

Много хора с ниско кръвно нямат никакви симптоми. Симптомите, с които може да се изяви ниското кръвно налягане са:

Чувство на замайване, прималяване;
 

Бърз, аритмичен пулс;
 

Дискомфорт в стомаха, гадене и повръщане;
 

Повишена жажда;
 

Замъглено зрение;
 

Чувство на слабост, повишена умора;
 

Обърканост;
 

Студена и влажна кожа;
 

Учестено дишане;
 

храносмилателната система);
 

Повишена температура.

Артериална хипотония – Диагноза

Ключът за поставяне на диагнозата е добре снетата история на оплакванията на пациента и физикалният преглед. Ако ниските стойности на кръвното налягане са открити случайно, без наличие на симптоми, те трябва да бъдат документирани и да се проследяват при следващи визити на пациента при лекаря. При наличие на симптоми, трябва да се търсят рисковите фактори и потенциалните причини на състоянието.

Като част от физикалното изследване може да се добави и проба, с която се открива наличие на ортостатична хипотония. Кръвното налягане и сърдечната честота на пациента се измерват първо в легнало положение, а след това в изправено (може да се добави и измерване на показателите в седнало положение). Ако налягането падне, а сърдечната честота се ускори, това може да е белег за намален обем на вътресъдовите течности в резултат на дехидратация или кървене. Останалата част от физикалното изследване може да включва палпация на щитовидната жлеза, аускултация на сърцето и белите дробове, преглед на корема и крайниците.

Съобразно данните от анамнезата и физикалното изследване могат да се назначат кръвни изследвания.

На пациента се прави електрокардиограма (ЕКГ), особено ако се подозира, че причината за артериална хипотония произхожда от сърцето или ако ниското кръвно налягане е асоциирано с болка в гърдите, или затруднение в дишането.

В зависимост от причините за артериална хипотония, могат да се наложат и други тестове и изследвания.

Артериална хипотония – Усложнения

Продължителната артериална хипотония, когато се съпътства от симптоми, може да доведе до намалено кръвоснабдяване на различни органи. Постепенно техните функции се нарушават и това може да доведе до различни тежки състояния – мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, бъбречна недостатъчност, чревна исхимия (при намалено кръвоснабдяване на тънкото и дебелото черво). Шок и смърт са крайния резултат от продължително поддържане на много ниски стойности на кръвното налягане.

Артериална хипотония – Лечение

При липса на симптоми, лечение най-често не се налага. Терапията зависи от вида на симптомите, колко сериозни са и причините за появата на ниско кръвно налягане.

Ако ниското кръвно налягане се съпровожда с гръдна болка, задух или настъпва поради наличие на активно кървене, лечението се провежда непосредствено след поставянето на диагнозата. Наличието на подобни симптоми може да застрашава живота на болния и да наложи настаняване в интензивно отделение за последваща терапия. На пациента се включват интравенозно течности, подава се кислород през маска и ако се налага се мониторира сърдечната дейност. Според причините, довели до състоянието, може да започне специфично лечение – включване на антибиотици при данни за инфекция; адреналин и антихистамини/кортикостероиди при алергична реакция; преливане на кръв при кръвозагуба.         

Ако причината за артериална хипотония не е ясна или не съществува ефективно лечение, целта е да се повиши кръвното налягане и да се намалят неприятните симптоми. В зависимост от възрастта, здравословното състояние и типа  ниско кръвно налягане, може да се опита някой от следните методи за повишаване на кръвното налягане:

Добавяне на повече сол в диетата – здравните органи препоръчват намаляване на приема на сол в диетата, тъй като тя води до повишаване на кръвното налягане, в някои случаи – драматично. За хората с ниски стойности обаче, солта може да окаже добро решение. В същото време прекомерната употреба на натриев хлорид може да доведе до сърдечна недостатъчност, особено при възрастни хора. Затова преди да се повиши приема на сол, е необходима внимателна преценка от страна на лекуващия лекар.
 

Повишаване на приема на течности – пиенето на достатъчни количества вода е полезно за всички хора, но особено за тези с артериална хипотония. Течностите повишават обема на кръвта и предпазват от дехидратация.
 

Носенена компресивни чорапи – същите, които се използват за намаляване на болката и подуването при разширени вени. Те помагат връщането на кръвта от вените към сърцето.
 

Лекарства – няколко лекарства, прилагани самостоятелно или в комбинация, могат да се използват за лечение на ортостатична хипотония. Например медикаментът флудрокортизон често се използва за лечение на този вид артериална хипотония. Той подпомага увеличаването на кръвния обем, което повишава налягането. Друг често прилаган медикамент е мидодрин, който повишава нивата на кръвното налягане при изправяне при хора с хронична ортостатична хипотония. Той действа като пречи на кръвоносните съдове да се разширяват и така повишава кръвното налягане. Тези лекарства трябва да се приемат само след консултация с лекар.

Артериална хипотония – алтернативно лечение

Според алтернативната медицина най-добрият начин на лечение е чрез съживяване на духа и тялото.

Билколечението при хипотония не само повишава кръвното налягане, но в същото време се грижи за бъбреците, черния дроб и сърцето. Билки, които се прилагат при ниско кръвно налягане са канела, джинджифил, пипер, кардамом, куркума, нард, глог.
 

Хомеопатията използва малки дози за лечение на заболяванията. При артериална хипотония, хомеопатията облекчава състоянието като повлиява причината за състоянието. Тя няма странични ефекти и ако се избери правилният медикамент, лечението е успешно в голям процент. Някои от хомеопатичните препарати за лечение на хипотония са: Adrenaline, Cactus Grandiflorus, Camphor, Viscum album, Carbo vegetabilis.
 

Йогата може да пребори причините, както и ефектите на ниското кръвно налягане. Прилагането на йога при артериална хипотония успокоява съзнанието, нормализира и балансира автономната нервна система, симпатикусовата и парасимпатикусовата нервна система и като резултат контролира кръвното налягане.
 

Други методи на алтернативна терапия при хипотония са акупресурата и рефлексологията.