Уникална снимка: Невестулка, яхнала кълвач!

15
Добави коментар

Не това не е монтаж, а съвсем реална снимка, заснета от любител фотограф при разходка в парк в източен Лондон – малка кафява невестулка, вкопчила се в гърба на кълвач, който хаотично лети из ливадите. За отрицателно време кадърът предизвика фурор в социалната мрежа и събра над милион гледания, харесвания и споделяния.

В понеделник (02.03.2015), Мартин Ле-Мей решил да заведе съпругата си в градския парк Хорнчърч, за да й покаже зелен кълвач сред природата, пише британският вестник „Дейли мейл“. 52-годишният мениджър „Проекти“ от Есекс носел със себе си фотоапарат, тъй като в свободното си време обичал да снима.

„Разхождахме се около 20 минути и видяхме други птици, когато чухме някакво стресирано кряскане. От храстите по поръчка излетя един зелен кълвач. Той прелетя пред нас през дърветата, но залиташе към земята и се държеше много, много странно, все още издавайки кряскащи звуци. Реших да погледна през обектива какво се случва, но когато вдигнах апарата, птицата излетя. Затова просто започнах да я снимам, приближаваща се към нас“, споделя той.

В този момент Ле-Мей забелязал малка животинка върху гърба на кълвача и осъзнал, че е белка или невестулка. Така казал и на съпругата си. Птицата се приземила на около 20 м. от тях и мениджърът изразил опасения, че животинката може да изяде кълвача. Пристъпвайки напред обаче, двойката явно разсеяла хищния бозайник, което дало възможност на птицата да се откопчи от хватката му и да излети. А той самият да се шмугне в тревата, гладен.

Мартин Ле-Мей осъзнал колко забележителна е снимката едва, когато я прехвърлил на компютъра си. Останал без думи, защото никога преди не бил заснемал подобно нещо.
„Трябва да призная, че доста се развълнувах. Гледаш снимката и първата ти мисъл е: „О, направих снимка“, а след това: „Направих снимка на кълвач с невестулка на гърба му“. Доста е невероятно. Мисля че съм правил кадри с по-добро качество, но в тях няма никаква драма. А твоя снимка да бъде видяна от над милион души си е направо изключително“, споделя той.
Ле-Мей обикновено ходел веднъж седмично в птичия резерват в Есекс, където снимал различни видове диви птици. А единствената невестулка, която е виждал, изскочила на път пред автомобила му.
По думите на Ричард Джеймс, съветник по дивите животни към Кралското общество за защита на птиците, направените от Ле-Мей снимки са невероятни. Той предполага, че невестулката е атакувала зеления кълвач докато се хранел с мравки. Птицата прекарва много време на земята и това я прави изключително уязвима за хищниците. Оцеляла е благодарение на силите си да излети заедно с „товар“ на гърба си. И то никак малък – според Джеймс, животинката била с тегло около 190 гр. и дължина 32 см.

източник: dailymail.co.uk