Предсрочни парламентарни избори в Израел

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Днес в Израел започна провеждането на предсрочни парламентарни избори, предаде агенция „Франс прес”. Очаква се, че Бенямин Нетаняху ще запази премиерското си място, прогнозират световните анализатори.

Според резултатите от последните социологически анкети партията на Нетаняху „Ликуд” и партията „Израел бейтену” имат шанс да получат 32 места в новия парламент. Това е с десет места по-малко, отколкото в момента, но най-силният им съперник – лявоцентристката партия „Авод”, има шансове само за 17 места. Третата партия в рейтинга – религиозната формация „Еврейски дом”, може да завоюва 15 депутатски кресла, показват още проучванията.

Ако прогнозите се оправдаят, Нетаняху ще може да разчита на 61 до 67 депутата на своя страна и ще може да сформира правителство, което ще следва курса на дясната политика. Очаква се, че той ще затегне политиката по преговорите с палестинците, както и по въпроса с ядрената програма на Иран.

5,65 милиона души имат право да пуснат бюлетина днес. Това ще стане в над 10 хил. гласоподавателни пункта в цялата страна и в селищата по Западния бряг на река Йордан. Във връзка с изборите в страната са засилени мерките за сигурност, за която се грижат около 20 хил. полицейски служители.