Иран изстреля маймуна в Космоса

1
Добави коментар
mignews
mignews

Иран изстреля в Космоса биокапсула с маймуна, съобщиха световните информационни агенции. По данни на арабския телевизионен канал „Ал Алям“, който се позовава на министерството на отбраната на Иран, експериментът е завършил успешно – капсулата „Пишгам“ („Пионер“) с живата маймуна благополучно се е приземила, извършвайки полет на височина 120 километра.
Не става ясно обаче мястото на изстрелването, нито на приземяването на биокапсулата.

Техеран съобщи в средата на януари за проекта си за изпращане в космическото пространство на маймуна в началото на февруари, припомня агенция Франс прес. Изстрелването бе предвидено в рамките на честванията на 34-та годишнина от победата на ислямската революция от 1979 г. Стартът беше представен като първи етап, преди „ирански гражданин да полети в космоса в следващите 5 до 8 години“. Сегашният проект предвиждаше изстрелването на маймуна на 120 км височина за суборбитален балистичен полет с времетраене около 20 минути с биокапсула с маса 285 килограма, изведена от ракета „Кавошгар-5″.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад неведнъж заявява, че неговата страна се надява да изпрати човек в космоса до 2020 г., за да могат иранските учени да „осъществят наблюдения“. През октомври 2011 г. зам.-министърът на науката и технологиите Мохамад Мехдинеджад-Нури изтъкна, че пилотираните орбитални полети са „стратегически приоритет“ на Иран.

Иран вече изстреля три спътника от 2009 г., както и биокапсула през 2010 г., на борда на която се озоваха един плъх, костенурки и насекоми. Предишен опит за изпращане на маймуна в космоса през 2011-a се оказа неуспешен. За него Техеран призна с половин уста, без да посочи причини за провала.