Какво представлява ракът на дебелото черво?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Ракът на дебелото черво засяга колона и/или ректума, двете части, които образуват де­белото черво.

Обикновено процесът се развива в продължение на много години, като започва от полип (малко доброкачествено образувание), чийто клетки мутират и след пет или десет години се превръща в злокачествен тумор. Около 25% от пациентите с рак на дебелото черво, особено тези, които се разболяват на възраст между 30 и 40 го­дини, са генетично предразположени. В повечето случаи обаче този вид рак засяга хо­ра, при които не се установяват определени рискови фактори.

Когато полипите и туморите се установят преди появата на някакви симптоми, ус­пешното лечение е гарантирано в 90% от случаите. Причината за заболяването най- често остава неизвестна, но начинът на хранене определено има значение – диета, коя­то е бедна на влакнини (от плодовете и зеленчуците) и богата на червено месо, е вероят­ната причина за нарастващия брой на случаите на рак на дебелото черво в Европа.

Много често, за да се диагностицират туморите на дебелото черво, лекарят може да осъществи процедура, наречена сигмоидоскопия, която се състои във въвеждане на еластична тръба, снабдена с камера и лампа, в долната 1/3 от дебелото черво. Почти по­ловината от случаите на рак се откриват в този отдел на дебелото черво. Проверка за наличието на полипи в останалата част от дебелото черво се прави чрез колоноскопия. Процедурата е подобна на сигмоидоскопията с тази разлика, че ендоскопската тръба се въвежда по цялата дължина на дебелото черво. Друг начин на изследване е рентгеновото: пациентът поглъща бариева каша, която изпълва колона и ректума и та­ка дебелото черво се контрастира на рентгеновата снимка.

 

симптоми

Промяна в консистенцията и цвета на из­пражненията, както и в честотата на изхожданията за период, по-дълъг от 2 седмици.
Кръв в изпражнения­та или кървене от ректума.
Загуба на тегло или липса на апетит.
Продължителен за­пек или диария.
Необичайни коремни спазми, газове.
Необяснима умора.
Изпражнения с диаметър колкото на молив.
Болка в долната ко­ремна област.

 

Задължителните прегледи

Публикувано в категории: Ракови заболявания

Автор simeonova

Ракът на дебелото черво в настъпление при младите

Заболеваемостта от рак на дебелото черво при млади хора ще нарасне с 90% през следващите 15 години. Тази мрачна прогноза е направена от екип на Държавния университет в Тексас.

С куркума в далечния Изток се предпазват от рак на стомаха и на дебелото черво

Куркума е подправка, която се използва активно в далечния Изток, но е и една изключителна билка, която предпазва от рак на стомаха и на дебелото черво

Витамин D против рак на дебелото черво

Витамин D разкрива нови възможности за борба с опасния рак

Рак на дебелото черво – болезнен и почти нелечим

Ракът на дебелото черво е едно от най-честите злокачествени заболявания

Бременност след химиотерапия: възможно ли е?

43-годишна жертва на рака роди дете въпреки лекарската прогноза, че след интензивната химиотерапия ще бъде безплодна.

Не яжте това за закуска!

Всички знаем, че закуската е важна. Но знаете ли, че това, което си избираме да хапнем, може да бъде причина за един не толкова добър остатък от деня.

Къри защитава от рак на дебелото черво

Подправката къри защитава от рак на дебелото черво. Това показва ново проучване, проведено във Великобритания. Къри съдържа съставката куркумин, която му придава отличителния жълт цвят.

Хранителните фибри лекуват раздразненото дебело черво

Учените отдавна са наясно, че съществува пряка връзка между приема на хранителни фибри и лечението на синдрома на раздразненото де­бело черво.

Правилни хранителни навици при синдром на раздразнено дебело черво

Ако страдате от синдрома на раздразненото дебело черво, не посягайте към слабителни медикаменти или лекарства против диа­рия – те могат да причинят постоянно редуване на двата проблема.