Колко е лесно да да умираш трудно 3932

1
Добави коментар
yApple

Колко е лесно да да умираш трудно

22.02.2013 15:22 | Шоубис

Брус Уилис се пробва на територията на еротичния трилър с “Цвят на нощ”. Женската роля се изпълнява от разкошната Джейн Марш.

„Умирай трудно“ е една от най-лесно разпознаваемите марки в развлекателната индустрия. Животът на иконичната екшън поредица продължава вече 25 години. Преди четвърт век основно телевизионният тогава актьор Брус Уилис за пръв път влиза в ролята на Джон Маклейн. Образ, който ще свърши за него почти толкова полезна работа, колкото Терминатора направи за Арнолд, а Роки и Рамбо сториха за Сталоун. Уилис изиграва един изключително харизматичен и ефективен персонаж – Маклейн не е супергерой, той е обикновеният „американски Джо“, който проявява необикновен талант в напечени ситуации.

„Умирай трудно“ има огромен успех и днес се възприема за модерна класика и един от най-съвършените представители на толкова подценявания от критиците екшън жанр. Следва продължение през 1990-а, което не е толкова качествено, но също постига солиден финансов успех. С идването на новото десетилетие Брус Уилис е филмова суперзвезда. Тв кариерата отдавна е минало – сега всички студия искат да наемат новата златна кокошка на Холивуд. Брус всъщност е „измътен“ през 1955-а на територията на Западна Германия. Баща му е американски войник, който през 1957-а се мести със семейството си в Ню Джърси. Оттам започва пътят на Брус към върха. Дотам той стига след опасна заигравка с водката, която за малко да му коства професионалния прогрес.

След успеха на първите два филма от поредицата „Умирай трудно“ Брус Уилис се фокусира върху изграждането на феноменална филмова кариера, включваща възможно най-голямото жанрово разнообразие. Уилис притежава излъчването на нетрадиционен екшън герой, но той не може да се задоволи само с престрелки и експлозии. Меланхоличният поглед, отстраненият хумор и виталният му непукизъм се прокрадват във всички сюжети и му осигуряват онова специално припознаване от страна на зрителите. Той е роден да бъде любимец на широката публика и затова е известен основно с положителните си роли. Просто има нещо в него, което кара публиката да се идентифицира с образа, който играе и да стиска палци за него да успее на финала.

Брус внася запазената си марка американски мачизъм в смразяващо качествени авторски филми като „Криминале“ (1994) и „12 маймуни“ (1995), помогнали за изграждането на модерния облик на киното за мислещи зрители. След тези роли никой вече него смята просто за екшън звезда. Той обаче се провали в два жанра – комедията („Девет ярда“ от 2000г.) и еротичният трилър („Цвят на нощ“ от 1994-а). Но никой не е очаквал Брус Уилис да се утвърди като любовник или клоун на екрана. През 2007-а той се връща към корените си с „Умирай трудно 4“, който е посрещнат по-хладно от феновете на поредицата, но има глобален успех заради две марки – на самата поредица и марката Брус Уилис. Двата бранда всъщност се припокриват. За разлика от Бонд и Борн, никой друг не може да изиграе Джон Маклейн.

Премиерният пети филм „Умирай трудно: Денят настъпи“ беше смазан от критици, блогъри и фенове. Но отново се гледа много. Заради Брус Уилис.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти