Какво е бъдещето на слънчевата енергия?

2
Добави коментар

В 21 век слънчевата енергия се е превърнала в част от ежедневието, благодарение захранването на домовете с чиста и безопасна енергия. Загрижеността относно ефекта от изгарянето на изкопаемите горива расте, както и неизбежното им изчерпване, така че бъдещето за слънчевата енергия е светло, а всички соларни системи и соларни централи ще се развиват с бързи темпове. Технологиите разбира се не са без своите проблеми, но разработките са много обещаващи.

Използване на слънчевата енергия

Слънцето е огромен източник на чиста енергия и според научни изследвания може да произвежда 10 000 пъти по – голяма мощност от тази, с която се захранва земята. Създадени са изключително технологии, които са помощ на човечеството за извличане и преработване на тази енергия, но за в бъдеще предстои да бъдем свидетели на още много подобни творени.

Слънчевата светлина се използва за затопляне на вода, която след това се използва за централно затопляне на домовете. В противен случай може да се използва за генериране на електричество от фотоволтаични клетки разположени на слънчеви панели. Другият начин да се концентрира слънчевата светлина е насочването ѝ към промишлени сгради за генериране на енергия.

Соларни панели

Соларните панели разчитат на фотоелектричния ефект, където някои вещества произвеждат известно количество ток при излагане на светлина. Фотоволтаичните клетки са изработени така, че да се възползват от този ефект, за да се получи възможно най – много енергия. Повечето слънчеви панели се състоят от кристални силициеви фотоволтаични клетки, които са изключително ефективни при образуването на слънчевата светлина в електричество. Освен това обаче още редица алтернативни методи са в процес на разработване.

Слънчевите панели, които се монтират по покривите обикновено са напълно достатъчни, за да захранят нуждите на едно домакинство от енергия. Когато става дума за големи помещения, като промишлени сгради или цели градове дори, са необходими мощни соларни централи, за да ги захранят.

За жалост съществува един доста сериозен проблем, когато става дума за соларни централи, а той е, че липсва подходящо място за локализирането им. Соларните полета се състоят от хиляди слънчеви панели, а за да се захранват те е необходим постоянен приток на слънчева светлина през светлата част от денонощието. В момента една от най – големите соларни централи обхваща площ от над 17 км. и създава електричество, с което могат да се захранват над 200 000 домакинства.

Бъдещето

Има доста сериозни признаци, че за напред се повече и повече правителства ще признаят необходимостта от алтернативни енергийни източници, различни от традиционните, което ще насърчи изследването и приложението на слънчевата енергия. Като цяло развитието на соларната индустрия зависи от обществото. Ако то пожелае да ползва чистата слънчева енергия, тя ще се наложи, като основен източник . „Въпрос на време е човечеството да осъзнае истинските ползи от слънчевата енергия“ това са твърдения на днешните изследователи.